کوه های جهان, کوهنوردی

کوه لوگان، دومین قله مرتفع آمریکای شمالی

کوه لوگان، دومین قله مرتفع آمریکای شمالی

کوه لوگان (5959 متر) بلندترین کوه کانادا و دومین قله مرتفع در آمریکای شمالی پس از دنالی (6194 متر) است. این باعث می شود که یکی از هفت قله دوم، دومین قله مرتفع در هر قاره باشد. (7 قله 7 قاره اصطلاحا به بلندترین قله قاره های جهان گفته می شود.)

این در رشته سنت الیاس، در پارک ملی Kluane در جنوب غربی یوکان واقع شده است. یوکان غربی ترین و کم جمعیت ترین قلمرو کانادا با کمتر از 40000 نفر است.

لوگان کوه
کوه های سنت الیاس عکس: دیوید سینسون/ اداره ملی جوی اقیانوسی

کوه لوگان

قابل توجه ترین چیز در مورد کوه لوگان توده عظیم آن است. این کوه دارای بزرگترین محیط قاعده در بین سایر کوه های غیر آتشفشانی در جهان است. به طوری که می توانید کوه کلیمانجارو، آیگر و مون بلان را در فلات قله‌اش قرار دهید و باز هم فضایی باقی می ماند.

کوه لوگان
کوه چیتینا و یخچال طبیعی لوگان. عکس: ویکی مدیا

این کوه به افتخار زمین‌شناس کانادایی ویلیام ادموند لوگان، بنیانگذار سازمان زمین‌شناسی کانادا، نامگذاری شده است. ارتفاع اولیه کوه لوگان حدود 6000 متر تخمین زده شد. سپس در سال 1992، سازمان زمین شناسی کانادا کوهنوردانی را به کوه فرستاد تا ارتفاع دقیق آن را از طریق GPS اندازه گیری کنند و به عدد 5959 متر رسیدند. این کوه به دلیل بالا آمدن زمین ساختی تقریباً 0.35 میلی متر در سال رشد می کند.

فصل صعود از اردیبهشت تا پایان مرداد ادامه دارد. آب و هوای پایه کوه معمولاً خوب است. دما در حدود 20 درجه سانتیگراد است، حتی در یخچالهای طبیعی 2200 متری که آن را احاطه کرده اند. اما با بالا رفتن، دما به سرعت کاهش می یابد. در زمستان، دمای آن می تواند -45 درجه سانتیگراد باشد و میانگین دما در کوه -25 درجه سانتیگراد است.

مناظر یخبندان کوه لوگان را احاطه کرده که در مرز آلاسکا قرار گرفته است. تمام قله های پس زمینه پوشیده از ابر، در بالا، در آلاسکا هستند. عکس: جری کوبالنکو

هوای این کوه حتی در تابستان بسیار ناپایدار است. از روزی به روز دیگر، حتی از لحظه‌ای به لحظه دیگر، می‌تواند ناگهان خراب شود، زیرا سیستم‌های کم فشار از خلیج آلاسکا در نزدیکی آن حرکت می‌کنند. این امر برای کوهنوردان خطرناک خواهد بود.

در سال های اخیر، قوانین تغییر کرده است و کوهنوردان دیگر نمی توانند کوه لوگان را در زمستان امتحان کنند. حتی صعود انفرادی مجاز نیست. این به این دلیل است که کوه با قوانین پارک ملی مطابقت دارد و در گذشته چندین نجات بسیار دشوار از کوهنوردان انفرادی انجام شده است. شایان ذکر است که در کانادا مالیات دهندگان هزینه نجات را پرداخت می کنند، نه نجات داده شده.

یکی از شکاف های متعدد در یخچال طبیعی لوگان، که ضلع شمالی کوه لوگان را در بر می گیرد. عکس: جری کوبالنکو

سختی صعود، دنالی در مقابل کوه لوگان

دنالی آب و هوای وحشی آلاسکا دارد. بیس کمپ دنالی در ارتفاع 2200 متری در یخچال کاهیلتنا قرار دارد. کوهنوردان معمولاً به بیس کمپ پرواز می کنند. از نظر فنی، کوه لوگان دشوارتر از دنالی نیست، اما منفرد تر است. هیچ پرواز منظمی به قاعده کوه وجود ندارد، اگرچه یک شرکت هواپیمایی چارتر مقرون به صرفه می تواند در یک پرواز نیم ساعته سسنا برای کوهنوردان پرواز کند.

برخی از کوهنوردان پیش از این حتی یک سورتمه را به سمت یخچال Kaskawulsh و بزرگ‌ترین میدان یخی غیر قطبی جهان برای بیش از 100 کیلومتر کشیدند تا به ابتدای صعود لوگان برسند. حدود 50 سال پیش، دان گاردنر، اسطوره رشته کوه های راکی ​​کانادا و همنوردش آن مسیر را به سمت پایه کوه لوگان اسکی کردند و سپس از کوه بالا رفتند. گاردنر همچنین یک بار کوله پشتی خود را در کلگری به دوش کشید و 1000 کیلومتر تا ونکوور اسکی کرد.

لوگان و دنالی هر دو به آمادگی بدنی خوب، مهارت های کوهنوردی و قدرت اسکی و پیاده روی در حین حمل همه وسایل در دماهای پایین نیاز دارند. آگاهی از نحوه عمل در بهمن و اطراف شکاف ها نیز مهم است.

اولین مسیر صعود در کوه لوگان، 1925. عکس: The Discoverblog

اولین صعود

یک اکسپدیشن کانادایی-آمریکایی-بریتانیایی برای اولین بار در تابستان 1925 از کوه لوگان صعود کرد. آلبرت مک کارتی، هوارد فردریک جان لمبارت، آلن کارپی، ویلیام واسبرو-فاستر، نورمن اچ. رید و اندی تیلور در 23 ژوئن 1925 از طریق مسیر بسیار طولانی King’s Trench Route، در سمت غربی کوه صعود کردند.

اگرچه اولین تیم صعود یک سفر طولانی و خسته کننده 65 روزه داشت، اما ترنچ روت هنوز رایج ترین مسیر صعود به کوه لوگان محسوب می شود. با این حال، تیم 1925 به شدت از گرسنگی، توهم و سرمازدگی رنج می برد.

کوه لوگان
پشته شرقی کوه لوگان. عکس: پیتر فون گزه

مشکل گروه، راهپیمایی بسیار طولانی بود. امروزه، همانطور که در بالا گفته شد، بیشتر کوهنوردان برای جلوگیری از این امر به یکی از یخچال های طبیعی پرواز می کنند. مسیر King’s Trench یکی از محبوب ترین راه های صعود به کوه است. قسمت های بسیاری از آن را می توان اسکی کرد. هیچ بخش فنی وجود ندارد. فقط استقامت لازم است.

در حدود 4130 متری، کوهنوردان به کمپ کینگ کول می رسند. تا این مرحله می توانید از سورتمه برای حمل تجهیزات استفاده کنید. از اینجا، کوهنوردان کوله پشتی را به کمپ مرتفع در ارتفاع 5080 متری در فلات قله حمل می کنند. سپس، آخرین تلاش به سمت قله انجام خواهد گرفت.

کوه لوگان
کوهنورد انفرادی ناتالیا مارتینز در کمپ 2 در کوه لوگان. عکس: Icefield Disc

اولین صعود زمستانی

در 16 مارس 1987، شش آلاسکایی اولین صعود زمستانی به کوه را انجام دادند. تاد فرانکیویچ، ویلی هرسمن، استیو کاسلو، جورج رونی، ورنون تجاس و جان باومن از طریق مسیر King’s Trench صعود کردند.

متاسفانه دو سال بعد دو جوان این تیم جان باختند. در تابستان 1988، یک سانحه هوایی در نزدیکی Talkeetna باعث کشته شدن Koslow شد. در آگوست همان سال، ریزش بهمن در کوه تینکان، فرانکیویچ را مدفون کرد.

ناتالیا مارتینز تقریباً به ارتفاع 4000 متری کوه لوگان رسیده بود که زمین لرزه ها او را مجبور به کنار گذاشتن برنامه های قله خود کردند. عکس: Canadian Geographic

خط الراس شرقی

مسیر معروف دیگر خط الراس شرقی است. این یک صعود بسیار متفاوت می باشد. این مسیر شامل کوهنوردی واقعی است و شامل صعود یک دیواره آلپی می شود. این یک خط شیب دار و باریک به طول 4000 متر عمودی را دنبال می کند. اگرچه خیلی فنی نیست، اما همچنان یک چالش بزرگ است.

یک تیم آمریکایی متشکل از دان مونک، گیلبرت جی رابرتز، کرمیت راس، سیسیل اولت و دیوید کالینز برای اولین بار در 19 جولای 1957 خط الراس شرقی را باز کردند. آنها همچنین اولین صعود قله شرقی را انجام دادند.

برخی از شکاف‌های یخچال‌های طبیعی اطراف کوه لوگان می‌توانند خانه‌ای را ببلعند. لوگان، در فاصله 30 کیلومتری ، در پس زمینه بالای سورتمه قابل مشاهده است. عکس: جری کوبالنکو

یک صعود انفرادی و یک زلزله

در بهار 2017، ناتالیا مارتینز، یک کوهنورد قوی آرژانتینی، یک تراورس سخت را در کوه لوگان انجام داد. او قصد داشت به صورت انفرادی از خط الراس شرقی صعود کند و سپس از طریق مسیر King’s Trench پایین بیاید. مارتینز برای 9 روز صعود برنامه ریزی کرد. او در 22 آوریل 2017 به راه افتاد.

پشته شرقی کوه لوگان. عکس: مکس نیل

در 1 می 2017، مارتینز در کمپ 5 خود، واقع در یخچال طبیعی معلق در ارتفاع 3900 متری، بود. او که توسط میدانی از شکاف ها از فلات قله جدا شده بود، برای یک طوفان بزرگ آماده می شد. او به مدت 12 روز غذا داشت و در چادرش به انتظار آب و هوا انتظار می کشید. اما قبل از رسیدن طوفان دو زلزله رخ داد. بزرگی های 6.2 و 6.3 در مقیاس ریشتر، مرکز زمین لرزه در حدود 200 کیلومتری کوه بود.

کریستین استانگل در کوه لوگان. عکس: Christian Stangl

مارتینز احساس کرد که یخچال در زیر او حرکت می کند. هنگامی که او از چادر خارج شد، بهمن های بزرگ سراک را در اطراف خود دید. چند ساعت بعد زمین لرزه دیگری به وقوع پیوست. مارتینز تصمیم گرفت کمپ خود را به پایین تر، به نقطه ای با محافظت بهتر در ارتفاع 3680 متری منتقل کند. بعداً، طوفان شدید نیز با بادهایی با سرعت بیش از 120 کیلومتر در ساعت شروع شد. دما به -20 درجه سانتیگراد کاهش یافت.

یک هلیکوپتر سرانجام مارتینز را پس از چهار روز گیر افتادن در کوه نجات داد.

نمای دور از بزرگترین چالش در کوه لوگان، خط الراس Hummingbird Ridge به معنای مرغ مگس خوار، لبه چاقویی به طول 1700 متر. عکس: روی جانسون جونیور.

خط الراس هامینگ برد

خط الراس جنوبی مرکزی کوه لوگان سخت ترین مسیر این کوه است. اولین و تنها صعود از این مسیر در 7 آگوست 1965 توسط ریچارد لانگ، آلن استک، جیمز ویلسون، جان ایوانز، فرانکلین کول و پل بیکن انجام شد.

تیم این مسیر فوق‌العاده سخت و خطرناک را طی کرد و یک تراورس از کوه لوگان انجام داد. آنها در 16 مرداد 1344 به قله شرقی و قله مرکزی رسیدند و روز بعد قله غربی را صعود کردند. تیم به سبک اکسپدیشن حرکت کرد و 35 روز برای تکمیل صعود نیاز داشت. نقطه ای بود که امکان بازگشت وجود نداشت.

قسمت تراورس شاول در مسیر هامینگبرد

استک به یاد می آورد: «ما از حدود 1680 متر شروع کردیم و در پایان خط الراس، شما تقریباً در 6000 متر هستید. بنابراین این یک افزایش ارتفاع بزرگ است. خط الراس 9650 متر طول دارد.

بهار 1978

ماگز استامپ و سه دوستش در سال 1978 تلاش کردند تا خط الراس هامینگ برد را تکرار کنند. پس از 10 روز صعود، آنها به نقطه ای رسیدند که تیم اصلی خط الراس را به پایان رسانده بود، اما مجبور به عقب نشینی شدند.

نگاهی به پایین در تراورس شاول به طول 900 متر از خط الراس مرغ مگس خوار. عکس: آلن استک

تراژدی 1987

در خرداد 1366 دو کوهنورد بسیار خوب در خط الراس مفقود شدند. دیو چیزموند آفریقای جنوبی و کاترین فریر آمریکایی هنگام عبور از بخشی به نام تراورس شاول ناپدید شدند.

در آوریل 2000، نگهبانان پارک جسدی را در امتداد بخش آشکاری از خط الراس هامینگبرد مشاهده کردند. تلاشی برای بازیابی انجام نشد، زیرا جسد در طول شناسایی بعدی قابل مشاهده نبود. جسد نزدیک به جایی بود که چیزموند و فریر یک طناب ثابت و یک چادر در سال 1987 گذاشته بودند.

سایر کوهنوردان در خط الراس مرغ مگس خوار بر اثر ریزش بهمن جان خود را از دست داده اند. حداقل پنج نفر در این خط الراس جان باخته اند. این مسیر یکی از خطرناک ترین مسیرهای جهان است.

پانویس : با توجه به اطلاعات تحریریه موج کوه، از بین کوهنوردان ایرانی کوهنورد فقید غدیر یزدانی موفق به صعود لوگان شده است و این مقاله با یادبود ایشان بازگردانی و ویرایش گردید.

مهدی جباریان

*مهدی جباریان : شروع فعالیت کوهنوردی 1376 برخی صعودهای شاخص: • گشایش مسیر در دیواره پاتخت ، زمستانی ، سبک آلپی • رکورد صعود چهارجبهه دماوند در 25 ساعت و سی دقیقه:شروع از گوسفندسرا، مسیرهای جنوبی، غربی، شمالی، شمال شرقی، پایان در گوسفندسرا • صعود سه جبهه دماوند در 21 ساعت: شروع از گوسفندسرا، مسیرهای جنوبی، شمالی و شمال شرقی • رکورد صعود آزاد انفرادی دهلیز مرکزی یخار از معدن تا انتهای یخچال در 12 ساعت • صعود زمستانی دماوند 10 مرتبه: گرده شرقی(تیغه های یخار)، جنوبی، شمالی، یکروزه... • صعود دماوند مجموعا 104 مرتبه در فصول مختلف یالهای گوناگون. • صعود زمستانی گرده شرقی سرکچال به خلنو • صعود زمستانی قلل شاخک و علم کوه از مسیر سیاسنگا • رکورد صعود سرعتی آزاد انفرادی گرده آلمانها از ونداربن تا تنگ گلو در 7 ساعت و سی و سه دقیقه • تلاش برای صعود زمستانی آلپی ترکیبی دیواره علم کوه مسیر هاری رست، صعود برتر سال 96 • صعود به گرده آلمانها چهارده مرتبه در فصل بهار و تابستان و پاییز – صعود یکروزه گرده آلمانها • صعود یکروزه دیواره علم کوه، مسیر هاری رست از ونداربن به ونداربن بدون بارگذاری 21:33 ساعت • صعود دو مسیر هاری رست و فرانسوی های دیواره علم کوه در یک روز • رکورد عبور از البرز، شروع دربند توچال تا آزادکوه کلاک ، 102 کیلومتر، 9000 متر صعود در 46 ساعت رکورد صعود سرعتی زمستانی گرده آلمانها از ونداربن به ونداربن در 67 ساعت • رکورد صعود سرعتی خط الراس دوبرار در 17 ساعت و نه دقیقه • صعود سرعتی از پل خواب توچال کلک چال جمشیدیه در 15 ساعت و 20 دقیقه • صعود یکروزه از دربند توچال تا سرکچال سپیدستان در 23 ساعت و 50 دقیقه ، 65 کیلومتر، • صعود قله خان تنگری 7010 متر • تلاش برای صعود قله ماناسلو 8163 متر • صعود یخچالهای شمالی سبلان، کسری، یخار • صعود و تمرین سنگنوردی در دیواره های شروین، پلخواب، بیستون.... • گشایش مسیر در دیواره های کاسونک، شروین، اوسون ترکیبی ... • مربی کوهپیمایی درجه سه سایر: کمربند مشکی جودو دان یک کارشناس مهندسی معماری، دکتری مدیریت بازرگانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات

مقالات پیشین

سبد خرید
ارسال فوری تهران در نوروز
فروشگاه
وبلاگ
حساب من
0 مقايسه
0 مورد سبد خرید