کوه زیبای بلقیس به ارتفاع ۳۳۴۳ متر به عنوان بلندترین قله استان زنجان شناخته می شود و از این روی در بین قلل سیمرغ جای دارد. از ویژگی های خاص این قله می توان به وجود استحکامات و قلعه تخت بلقیس بر روی آن اشاره کرد. قله بلقیس در حقیقت دو قله است که ارتفاع یکی ۳۳۲۰ و ارتفاع دیگری ۳۳۴۳ متر می باشد. قله بلیقس که در واقع به بالقیز به معنای عسل دختر است
قله بلقیس کجاست؟
این قله در ۸ کیلومتری شمال شرقی تخت سلیمان در منطقه اوریاد از شهرستان ماهنشان استان زنجان واقع شده است. قله بلقیس در حقیقت مرز طبیعی بین استان زنجان و آذربایجان غربی است که در بین شهرستان ماهنشان و تکاب قرار دارد. کوه بلقیس از شما به روستای علم کندی، از شرق با یاستی قلعه، در جنوب غرب با روستای نصرت آباد، در غرب با روستای قینرجه و چراغ تپه و در جنوب با منطقه قراولخانه همجوار می باشد.
شهرستان ماهنشان در فاصله ۱۱۰ کیلومتری غرب شهر زنجان قرارگرفته است. از ویژگی های خاص منطقه ماه نشان همچنین می توان به کوه های آلاداغ لار اشاره نمود. گفتنیست این منطقه قدمتی چندهزار ساله دارد که آنرا در دل تاریخ جای می دهد.
مسیر صعود قله بلقیس
برای صعود به قله چهار مسیر اصلی وجود دارد:
- مسیر جنوبی از طریق شهرستان زنجان و ورود به جاده دندی-تخت سلیمان آغاز شده و با عبور از روستاهای قراول خانه و بابانظر به صخره هایی به شکل شتر خوابیده می رسد که ابتدای این مسیر به شمار می رود.
- مسیر جنوب غربی یا مسیر تخت سلیمان
- مسیر معدن آهن
- مسیر گوسفندسرا در شمال غربی
صعود به قله بلقیس از مسیر روستای قراول خانه
این مسیر پرترددترین راه این کوه به شمار می رود. برای صعود از این مسیر باید ابتدا خودتان را به زنجان برسانید. سپس به طرف شهرستان دندی ادامه مسیر دهید. در ادامه راه به روستای قراول خانه خواهید رسید. این روستا به فاصله کمی از روستا و مجموعه تاریخی تخت سلیمان واقع شده است. مسیر جنوبی صعود به قله بلیقیس از این روستا شروع می شود.
ارتفاع پای کار تقریبا ۲۳۰۰ متر می باشد. ابتدای مسیر شیب کمی دارد. مسیر پاکوب از کنار رودخانه اصلی ادامه پیدا کرده به طرف ارتفاعات کشیده می شود. در انتهای دره مسیر پاکوب از روی یال همچنان ادامه خواهد یافت و به قله جنوبی بلقیس خواهید رسید. از اینجا باید مسیر را به سمت قله اصلی یا قله شمالی ادامه دهید که فاصله کمی بین آنها وجود دارد.
صعود به قله بلقیس از طریق مسیر معدن آهن
برای صعود به بلقیس از طریق این مسیر باید خودتان را به منطقه جاده تکاب تخت سلیمان برسانید. در اینجا یک پمپ بنزین وجود دارد که ابتدای جاده معدن قرار گرفته است. جاده معدن حدود ۱۲ کیلومتر جاده خاکی می باشد.
پس از رسیدن به انتهای جاده مسیر صعود مشخص است. ارتفاع پای کار حدود ۲۵۰۰ متر می باشد و مسافت تا قله نیز ۵ کیلومتر است. مسیر صعود به قله بلقیس از طریق جاده معدن درگیری فنی ندارد.
صعود به قله بلقیس از طریق مسیر گوسفندسرا
برای صعود از طریق این مسیر باید خودتان را به منطقه تخت سلیمان در ۳۵ کیلومتری تکاب برسانید و سپس عازم روستای نصرت آباد شوید. از روستای نصرت آباد نیز باید به سمت روستای شیرمرد ادامه داد. نرسیده به روستای شیرمرد در سمت راست یک جاده خاکی وجود دارد که پس از طی مسافتی به یک دوراهی خواهید رسید. مسیر اصلی به سمت معدن در سمت چپ جاده است و مسیر خاکی سمت راست به گوسفندسرا منتهی می شود.
این گوسفندسرا در واقع پای کار مسیر شمال غربی قله بلقیس به ارتفاع تقریبی ۲۴۰۰ متر به شمار می رود. در اینجا باید از دره ای که منتهی به یال می شود عبور کرده و سپس روی یال پاکوب تا قله قرار بگیرید. قله فرعی بلقیس در انتهای این پاکوب قرار دارد که با دست به سنگ مختصری به قله اصلی خواهید رسید.
درجه سختی قله بلقیس
صعود به قله بلقیس دارای به جز حدفاصل بین دو قله دارای درگیری فنی خاصی نیست. برای صعود نیز تقریبا ۱۰۰۰ متر ارتفاع گیری در پیش می باشد. حدود مسافت صعود و فرود برای این قله نیز بسته به مسیرهای مختلف ۱۰-۱۵ کیلومتر است. البته زمستانهای این منطقه بسیار سرد می باشند، اما می توان سختی صعود را به قللی مانند دارآباد یا الوند مقایسه نمود.