استفاده از پوشاک ضدآب درپوشاک کوهنوردی و سایر ورزشهای کوهستانی مانند کاپشن و شلوار اهمیت دارد، چرا که شما در معرض رطوبت ناشی از بارش برف و باران هستید. از دیگر سو تنفس به معنای آن است که رطوبت تعریق بدن به بیرون منتقل شده و در نتیجه خیس نخواهید شد. پارچههای ضدآب و قابل تنفس شما را خشک و راحت نگه میدارند، که همه میپذیریم که در ورزشهای فضای باز بسیار مهم است.
بنابراین، عایق رطوبتی چیست و اعداد واقعاً به چه معنا هستند؟ در ادامه این مطلب به نکاتی کلیدی در این رابطه اشاره خواهیم داشت.
پوشاک ضدآب و تنفسی چه کار می کنند؟
پارچه های ضد آب در برابر نفوذ آب مقاوم هستند. این کار معمولاً با استفاده از یک غشاء یا پوششی انجام می شود که به عنوان یک مانع عمل می کند و از نفوذ رطوبت به پارچه جلوگیری می کند و شما را خشک و راحت نگه می دارد.
پارچه های تنفس پذیر اجازه می دهند عرق به شکل بخار آب از داخل پارچه به بیرون منتقل شود.
با این حال، برخی از پارچه ها ممکن است ضدآب تر باشند و برخی پارچه ها ممکن است تنفس بیشتری داشته باشند تا بتوانند نوع فعالیتی را که می خواهید انجام دهید.
اعداد به چه معنا هستند؟
در زیر رتبه بندی ضدآب بودن را آورده ایم:
- ۵۰۰۰ میلیمتر: این حداقل امتیاز برای یک کاپشن است که میتوان آن را ضد باران نامید، با این حال، مقاومت آن خیلی بیشتر از یک بارش سبک نیست.
- ۱۰۰۰۰ میلی متر تا ۱۵۰۰۰ میلی متر: یک کاپشن در این محدوده در برابر اکثر بارندگی ها و همچنین برف سنگین مقاومت می کند، اما اگر تحت فشار قرار گیرد، مانند برخورد در برف مرطوب، زانو زدن یا نشستن، به مرور زمان خیس می شود.
- ۲۰۰۰۰ میلیمتر و بالا: اگر قصد دارید در همه شرایط و با حمل بار سنگین بیرون باشید، باید به دنبال چنین چیزی بگردید.
رتبه بندی تنفس:
.
- ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ گرم در متر مربع: این سطح از قابلیت تنفس برای اسکی در پیست، سفرهای شهری یا کمپینگ در زیر باران خوب است، اما در طول کوهنوردی یا کوهپیایی با شدت بالا کمی آبگیر میشود.
- ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ گرم در متر مربع: کاپشن های این محدوده برای سفرهای ماجراجویانهتر یا اسکی کراس کانتری مناسب هستند، اما شکستن مسیر از میان برف یا سربالایی مستقیم ممکن است بیش از ظرفیت اینها باشد.
- ۱۵۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ گرم در متر مربع و بالاتر: یک سفر طولانی مدت به کوه ها، پیاده روی در آب و هوای گرم یا در غیر این صورت سخت کار کردن و تعریق شدید نیاز به کاپشنی با این قابلیت تنفس دارد.
آیا باید فقط به دنبال بالاترین رتبه باشم؟
لازم نیست. درجه بندی ضد آب و تنفس مورد نیاز شما به شرایط و فعالیتی که انجام می دهید بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر در شرایط خشک عمدتاً یک اسکیباز پیست هستید، میتوانید با درجه ضدآب پایینتری فعالیت کنید، در حالی که اگر در شرایط مرطوب یک اسکیباز کراس کانتری هستید، به درجه ضدآب بالایی نیاز دارید تا از برف خیس نشوید. و دارای قابلیت تنفس بالا است تا در اثر تعریق خیس نشوید.
به طور کلی، حداقل ۵۰۰۰ میلی متر هم برای اسکی و هم برای اسنوبورد در شرایط سرد اما صاف خوب است، به خصوص اگر از استراحت های منظم لذت می برید. ۵۰۰۰-۱۰۰۰۰ میلی متر برای کسانی که روزهای طولانی را در کوهستان می گذرانند، در هر شرایط آب و هوایی ایده آل است. در حالی که ۱۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ میلیمتر برای کسانی که در آب و هوای مرطوبتر هستند یا اسکیبازان و اسنوبورد سوارانی که بک کانتری را ترجیح میدهند، بهترین است.
آیا لباس های بیرونی می توانند کاملا ضد آب باشند؟
اگرچه پارچهها میتوانند کاملاً ضد آب باشند، مانند لاستیک و موم، لباسهای بیرونی برای ورزشهای فعال معمولاً درجات متفاوتی در برابر آب مقاوم هستند، زیرا با آب، سایش و فشار کافی، در نهایت نشت میکنند.
مهم است که لباس بیرونی فعال عنصر تنفس را حفظ می کند، در غیر این صورت، آب را بیرون نگه می دارید اما به زودی از تعریق خود خیس خواهید شد. در نتیجه، بیشتر لباسها محافظت را با قابلیت تنفس متعادل میکنند.
پارچه های ضدآب چطور کار می کنند؟
پارچه های ضد آب دو یا سه لایه دارند: یک لایه بیرونی، یک غشاء و یک شبکه سه لایه.
لایه بیرونی: که به عنوان "پارچه فیس یا صورت" نیز شناخته می شود، از نایلون یا پلی استر ساخته شده است. نقش اصلی آن ارائه محافظت اولیه در برابر عناصر محیطی و ظاهری شیک است. به طور معمول با DWR پوشش می شود بنابراین در برابر آب مقاوم است. این همان ضد آب یا واترپروف نیست، آن را به عنوان اولین خط دفاعی در برابر آب در نظر بگیرید زیرا به جلوگیری از اشباع پارچه کمک خواهد کرد.
غشاء: اینجاست که جادو اتفاق می افتد. اینها معمولاً از تفلون (ePTFE) ساخته می شوند که دارای سوراخ های کوچکی هستند که مانع از ورود آب به داخل می شود اما اجازه خروج بخار آب را می دهد. غشاهای ePTFE در صورت آلوده شدن به روغن یا عرق می توانند در جلوگیری از آب کمتر موثر باشند، بنابراین اکنون با یک غشای پلی اورتان (PU) یا پوشش اولئوفوبیک دیگر پوشانده می شوند.
لایه داخلی: در نهایت لمینت ۲ لایه (لایه بیرونی + غشاء) به یک توری مش متصل می شود. مش قابلیت تنفس پارچه را افزایش می دهد و از غشاء محافظت می کند. مش می تواند بر طبقه بندی پارچه تأثیر بگذارد، پارچه های ۲ لایه دارای آستر پارچه ای مشبک یا شل خواهند بود در حالی که پارچه های ۳ لایه دارای مش سبک تری خواهند بود. تفاوت اصلی در تنفس، تناسب و قیمت آن است. ۲ لایه حجیم تر و قابلیت تنفس کمتری دارند اما ارزان تر هستند. ۳ لایه ها معمولا بادوام تر و تنفس پذیرتر هستند اما گران تر می باشند.
انواع ساختار
این پارچه ها در کنار رتبه بندی ضد آب و قابلیت تنفس خود، معمولاً در تعداد لایه ها طبقه بندی می شوند. ۲ لایه، ۲.۵ لایه، یا ۳ لایه، که اغلب به اختصار L خوانده می شود.
۲ لایه
۲ لایه دارای یک پارچه فیس است که به لمینت ضد آب/ تنفسی با یک آستر آویزان برای محافظت از غشاء متصل می شود. آستر آویزان به غشاء چسبانده یا چسبانده نشده است، به این معنی که چسبندگی بیشتری دارد و می تواند کمی حجیم باشد. از آنجایی که تنها دو لایه وجود دارد، بسیار انعطاف پذیر و راحت است. همچنین از بین ساختارهای ضدآب ارزانترین است، اما این بدان معناست که شما در مورد تنفس، دوام و حفاظت کمتری دارید.
۲.۵ لایه
مانند ۲ لایه دارای یک پارچه ففیس و یک غشای ضد آب/ تنفس است اما دارای یک آستر داخلی تا حدی متصل است. این سبکترین گزینه است و ارزانتر از ۳ لایه است، اما آنقدرها قابل تنفس یا بادوام نخواهد بود.
۳ لایه
این دارای تمام لایه ها، لایه بیرونی، غشاء و یک لایه داخلی کاملاً متصل است. غشاء کاملاً ساندویچ شده است بنابراین کاملاً محافظت می شود ، به این معنی که دوام بیشتری خواهد داشت و محافظت بیشتری ایجاد می کند. از آنجایی که دوام بیشتری دارد، گرانتر هستند و ساختار ۳ لایه به معنای حجیمتر بودن آن است.
این پیشرفته ترین ساختار است که پارچه ای محافظ، سبک، بادوام و مهمتر از همه قابل تنفس ارائه می دهد، اما گران تر است.
پس چی بگیرم؟
بسته به شرایط، فعالیت و ترجیح شخصی، کاپشن ضد آب مناسب برای شما متفاوت خواهد بود.
اگر فعالیتهای مانند سنگنوردی یا دویدن انجام میدهید، چیزی سبکتر و قابل تنفستر میخواهید. فناوری eVent و Pertex Shield برای کسانی که به دنبال رتبهبندی بالاتر تنفس در کسری از وزن هستند، بسیار توصیه میشود.
اگر به دنبال فعالیت های نهایتا یکروزه در پیست یا کوهنوردی یکروزه هستید احتمالا انواع ۲.۵ لایه یا مدلهای وینداستاپر برای شما مناسب است. اما اگر هدفتان کوهنوردی جدی باشد باید از بین انواع سه لایه انتخاب کنید.
منبع: snowandrock
توضیح جامعی بود نکته اینکه توی مدل های سه لایه کلا پارچه یک مقدار خشن تره و برای فعالیت های کوهنوردی بهتره . اما پارچه های نازک تر مثل دو لایه برای کارهایی مثل دو یا تریل بهترن. وینداستاپر هم واسه کسایی که می خوان یک کاپشن داشته باشن خوبه. خودم معمولا زمستون که برنامه یکروزه میرم یک کاپشن وینداستاپر می برم. زیرش هم یک بیس و یک پلار نازک می پوشم. اینطوری احساس راحتی و گرما دارم