یکی از مناطق کوهپیمایی، کوهنوردی و طبیعت گردی مشهور در شمال تهران منطقه پلنگ چال است. این منطقه در ناحیه درکه قرار دارد. از جاذبه های مختلف این ناحیه می توان به مسیر کوهپیمایی، جنگل کارا، قلل پلنگچال و دوشاخ و چین کلاغ و مسیر پیمایش تا ایستگاه پنچ اشاره کرد. در ادامه توضیحات بیشتری پیرامون این ناحیه کوهستانی در توچال ارایه ی دهیم.
پلنگ چال کجاست
منطقه پلنگچال در شمال محله اوین درکه تهران واقع شده است. این ناحیه کوهستانی در دامنه جنوب غربی کوههای توچال قرار دارد. از قلل اطراف این منطقه می شود به چین کلاغ و دوشاخ اشاره کرد. در شمالی ترین قسمت پلنگچال می توانید قلل شاهنشین و سربازارک را مشاهده کنید.
ارتفاع پلنگ چال
ارتفاع پناهگاه پلنگ چال ۲۴۵۰ متر می باشد. با این حساب برای صعود از میدان درکه به ارتفاع ۱۷۰۰ متری لازم است، ۷۵۰ متر ارتفاع بگیرید.
ارتفاع قله پلنگ چال
ارتفاع قله پلنگچال ۳۵۴۸ متر است. همچنین از سایر قلل این منطقه می توان به چین کلاغ به ارتفاع ۲۷۷۵ متر، دوشاخ به ارتفاع ۳۰۴۰ متر، سیاه سنگ ۳۰۵۰ متر و قله بازارک ۳۸۴۰ متری اشاره کرد.
پناهگاه پلنگ چال
پناهگاه پلنگچال در ارتفاع ۲۴۵۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. از امکانات این پناهگاه می توان به بوفه، سالن غذاخوری، خوابگاه به ظرفیت ۷۰ نفر، حیات به منظور استقرار با منظره ای زیبا از طبیعت منطقه اشاره کرد.
مسیر درکه به پناهگاه پلنگ چال
مبدا حرکت به سوی این پناهگاه میدان درکه می باشد. این میدان تا پناهگاه حدود ۹ کیلومتر فاصله دارد. مسیر صعود به پناهگاه از بین کوچه های محله درکه آغاز شده و با عبور از میان کافه رستوران ها به سوی پناهگاه ادامه می یابد.
از ویژگی های خاص این مسیر می توان به شیب کمتر نسبت به مسیر شیرپلا یا کلک چال اشاره کرد. این ویژگی باعث میشود که گزینه خوبی برای اسکای رانینگ یا کوهپیمایی های سبکتر به حساب آید. هرچند که مسافت اینجا طولانی تر است. به طور معمول پیمایش مسیر تا پناهگاه پلنگ چال دو تا دو و نیم ساعت به طول می انجامد. البته این زمان بستگی به میزان آمادگی جسمانی شما دارد.
قله پلنگ چال
این قله با ارتفاع تقریبی ۳۵۴۸ متر از مجموعه قلل منطقه توچال می باشد. از مسیرهای صعود به این قله می توان به امامزاده داوود و پناهگاه اشاره کرد. از طریق مسیر پناهگاه مسیر در بیشتر قسمتها فاقد پاکوب مشخص می باشد. برای صعود این قله از طریق درکه باید مسافت حدودا ۱۲-۱۳ کیلومتری را پیمایش کرد.
۳ مسیر صعود قله پلنگچال
صعود به این قله دارای ۳ مسیر صعود است:
- مسیر درکه و پناهگاه پلنگچال: مسیر اصلی صعود
- مسیر یال چین کلاغ به پلنگ چال: طولانی ترین مسیر
- مسیر قله پلنگ چال از امامزاده داوود: کوتاه ترین مسیر
صعود به قله پلنگ چال از درکه
مسیر صعود به قله پلنگچال از درکه مسیر اصلی صعود به این قله می باشد. برای رسیدن به آن می بایست از میدان درکه به ارتفاع ۱۷۰۰ متر آغاز کنید و سپس خودتان را به پناهگاه پلنگ چال برسانید. از اینجا باید از مسیر کنار پناهگاه پلنگ چال در مسیر رودخانه ادامه داد. در طول مسیر نیز یک باغ قرار دارد. سپس از دامنه نسبتا پرشیب به سمت یال حرکت می کنید. یک دست به سنگ مختصر هم در زیر قله وجود دارد. برای رسیدن به قله پلنگ چال از درکه باید حدود ۱۲ کیلومتر طی کنید.
مسیر صعود به قله پلنگچال از طریق یال چین کلاغ
برای صعود به این مسیر ابتدا باید خودتان را از طریق سعادت آباد یا دره کارا به قله چین کلاغ برسانید. سپس یک گردنه در سمت شمال شما وجود دارد که باید آنرا به سمت قله دوشاخ پایین بروید. در اینجا یال حدودا ۳۰۰ متر می سوزد. پس از قرار گرفتن روی یال دو شاخ از سمت چپ یک پاکوب هست که شما را به قله دو شاخ خواهد رسانید. با قرارگیری روی قله دوشاخ خط الراس به سوی قله را می توانید ببینید. ابتدای این مسیر تا زیر قله اسپید کفی است. سپس یک شیب وجود دارد که از طریق آن به قله موسوم به اسپید و پس از آن سیاه سنگ و در نهایت پلنگچال صعود می کنید.
در صورت آمادگی حتما این برنامه را در زمستان هم انجام دهید.
قله پلنگ چال از امامزاده داوود
مسیر صعود به قله پلنگ چال از امامزاده داوود از طریق گردنه اشترگردن انجام میشود. این گردنه پل ارتباطی بین منطقه پلنگچال و امامزاده داوود می باشد. مسیر در اینجا پس از ورود به محوطه امامزاده آغاز می گردد. سپس از طریق غرب امامزاده یک پاکوب در کنار رودخانه به آرامی ارتفاع خواهد گرفت.
سایر قلل
از مشهورترین قلل این منطقه کوهستانی می توان به قلل چین کلاغ و دوشاخ اشاره کرد. قله چین کلاغ از مسیر پناهگاه و در محل جنگل کارآ امکان صعود دارد. راه دیگر صعود به قله چین کلاغ سعادت آباد می باشد. دربین قله چین کلاغ یک گردنه وجود دارد. به این گردنه همچنین می تواند از طریق فرحزاد دست یافت. در صورت آمادگی کافی میتوانید قلل چین کلاغ و دوشاخ را در یک برنامه صعود کنید. همچنین از اینجا می توان به سمت قله شاه نشین، ایستگاه هفتم توچال و قله توچال ادامه داد.