قله ساکا از مجموعه قلل البرز مرکزی می باشد که در ناحیه لواسانات و بربلندای روستای افجه واقع شده است. این قله را باید در حقیقت بخشی از خط الراس منتهی به قله آتش کوه دانست.
از مشهور ترین نقاط نزدیک به این قله می توان به دشت هویج اشاره کرد که از نقاط مورد علاقه کوهنوردان و کوهپیماهای لواسان و همچنین تهران به شمار می رود. این منطقه همچنین با داشتن سایر قلل مانند پرسون و ریزان محیط گسترده برای ورزش کوهنوردی فراهم کرده است.
ارتفاع قله ساکا چقدر است؟
در منابع مختلف به ارتفاع 3315 تا 3328 متر اشاره شده است.
صعود به قله ساکا
مشهورترین مسیر صعود به قله ساکا از طریق روستای افجه است. برای رسیدن به روستای افجه باید ابتدا خودتان را به لواسان رسانده و سپس در انتهای لواسان از طریق جاده فرعی منتهی به روستای افجه ادامه دهید.
پس از ورود به روستای افجه گذشته و نرسیده به یک پیچ که به سمت برگ جهان ادامه می دهد، کوچه باغی واقع شده است که شما را به یک معدن قدیمی و ابتدای مسیر پیاده روی به سمت قله ساکا می رساند.
در انتهای این کوچه باغ و نرسیده به رودخانه محل نسبتا مناسبی برای پارک اتومبیل قرار دارد. البته این محل گاها در روزهای تعطیل پر می شود.
برای ادامه مسیر باید از رودخانه گذشته و در امتداد جاده خاکی منتهی به دشت هویج حرکت نمایید. این جاده از کنار باغات گذشته و سپس با اندکی شیب گرفتن به یک دشت وسیع خواهید رسید.
در آن سوی دشت قله ریزان مشاهده می شود و در سمت چپ خود می توانید قله آتش کوه را در بالای دشت موسوم به دشت گردو مشاهده نمایید.
در ادامه مسیر باید به سمت دشت گردو ادامه دهید و این مسیر از پاکوب زیر ریزان عبور میکند. پس از رسیدن به دشت گردو در سمت چپ شما یک مسیر پاکوب وجود دارد که به سمت گردنه بین ساکا و آتش کوه امتداد خواهد یافت.
پس از رسیدن به گردنه بین ساکا و آتش کوه باید به سمت چپ تغییر مسیر دهید و نهایتا به قله ساکا صعود خواهید کرد.
صعود به ساکا در زمستان
مسیر معمول صعود به ساکا در تابستان در معرض بهمن قرار دارد. برای صعود زمستانی به قله ساکا باید قبل از پاکوب تابستانی روی یک یال سنگی قرار گرفته تا از اولین قسمت بهمنی در امان بمانید. با این حال در زمان سوار شدن روی خط الراس نیز همچنان باید دقت کافی داشته باشید.
بهتر است پس از بارش های سنگین و قبل از پایدار شدن برف در زمستان به این قله صعود نکنید.
سایر مسیرهای صعود به ساکا
برای صعود به قله ساکا می توان از مسیرهای جنوب غربی، جنوبی و جنوب شرقی نیز اقدام کرد. لازم به ذکر است که این مسیرها به دلیل وجود نوار صخره ای در ارتفاع 2900 متری نیازمند دست به سنگ و کوهنوردی جدی تری هستند.
درجه سختی قله ساکا
قله ساکا را می توان از نظر سختی در حد قلل هم ارتفاع آن مانند کلکچال در نظر گرفت که از مسیر عمومی دارای درگیری فنی نیست. با این حال صعود زمستانی به این کوه به دلیل خطر بهمن نیازمند دقت و تغییر قسمتی از مسیر می باشد.
امکانات مسیر
- مسیر صعود و قله ساکا فاقد جانپناه یا پناهگاه می باشد.
- در برخی از قسمت های مسیر آنتن دهی تلفن همراه وجود دارد.
- مسافت رفت و برگشت صعود به قله بنا به منابع مختلف 17 تا 18 کیلومتر گزارش شده است.
- در افجه و دشت هویج معمولا دسترسی به آب وجود دارد.