با اینکه کوهنوردی ورزشی جذاب و دوست داشتنی میباشد، اما هر چیزی در دنیای معایب خود را دارد. چاره چیست؟ آیا باید آنرا رها کنیم یا اینکه به دنبال راه حلها برای کمرنگ کردن مسائل باشیم. در ادامه مطلب با برخی از معایب مهم کوهنوردی و راهکارهای مواجه و کاهش تاثیر آنها آشنا خواهید شد. در ضمن خالی برای آموزش بیشتر نیز میتوانید نگاهی به مطلب آموزش کوهنوردی موج کوج نیز بیاندازید.
معایب کوهنوردی چیست؟
کوهنوردی به عنوان ورزشی خطرناک
به طور حتم مهمترین مورد از بین معایب کوهنوردی وجود خطر بالقوه به طور ساختاری در این ورزش است. به طوری که رینهولد مسنر، کوهنورد افسانه ای و اولین صعود کننده چهارده قله بالاتر از هشت هزار متری جهان میگوید”کوهنوردی بدون خطر مرگ کوهنوردی نیست.” َآمار بالای نسبی مرگ در قلل بلند جهان نیز خود سندی بر وجود این خطر است. بهمن ، سرمازدگی ، سقوط ، گم شدن و طوفان تنها بخشی از این منظومه خطرناک می باشند، که کوهنوردی را در زمره ماجراجویی قرار میدهد. در مورد خطرناک ترین کوه جهان یعنی آناپورنا باید گفت که نرخ مرگ به صعود ۳۵ درصدی برای این کوه به ثبت رسیده. به معنای آن میباشد که در ازای هر سه نفر که به قله صعود کرده اند، یک نفر جانش را در این کوه از دست داده است.
راهکار
یادگیری و تسلط بر مهارتهای مورد نیاز
در سال ۲۰۰۸ در جریان پاره شدن طناب ثابت و… در مسیر کی۲ یازده نفر از ۱۸ صعود کننده قله جان خودشان را از دست دادند. یک نفر از بازمانده ها کسی بود که با وجود برف کوری با مهارت بالای استفاده از کلنگ کوهنوردی توانست به سمت پایین بازگردد. دلیل این به مقصد رسیدن وی را نمیتوان چیزی جز تسلط بالا دانست. همچنین باید در نظر داشت که یادگیری می تواند در چند روز انجام گیرد، اما تسلط پیدا کردن به مهارت های صعود نیاز به سالها تمرین مداوم خواهد داشت. این طور است که می توان بخشی از ریسک به عنوان بزرگترین مورد در معایب کوهنوردی را کنترل و مدیریت کرد.
پله پله …
رفتن از یک سطح به چند سطح بالاتر. در واقع این از معایب کوهنوردی نیست، بلکه از اشکالات رفتاری ماست. فرض کنید، سنگنوردی نهایتا می تواند به صورت اسپرت در درجه طبیعی ۵.۱۱ صعود کند. اما بدون تمرینات کافی به سراغ صعود ترد trad یا ابزارگذاری مسیری ۵.۱۲ می رود. به نظر شما این کار آیا چیزی به جز افزایش مضاعف ریسک به همراه دارد. ابزارگذاری که خود با خطر همراه است در اینجا با درجه بالاتر از توان هم ترکیب میشود و احتمالا میزان ایمنی ابزاری که در این شدت فشار کار گذاشته شود را نمی توان به راحتی تایید کرد. برای درک بهتر این موضوع جالب است بدانید که بالاترین درجه ابزارگذاری صعود شده تا به امروز ۵.۱۴d می باشد. این در حالیست که بالاترین درجه صعود شده اسپرت ۵.۱۵d است که به معنای یک درجه اختلاف در سطح می باشد.
مرتبط : درجه سختی مسیر در سنگنوردی
توچال ، دماوند ، لنین
یکی از کنایه ها که شاید به جای تاکید روی معایب کوهنوردی بیشتر روی معایب ما کوهنوردان اشاره دارد. این کنایه بر اساس انجام صعودهای برون مرزی بدون کسب توانایی و قدرت و استقامت کافی در صعودهای داخلیست. مسنر می گوید:”هیمالیا جایی آغاز میشود که آلپ تمام شده باشد.” برای صعود زمستان علم کوه، کوهنورد باید بتواند با تسلطی در سطح بالا در زمستان به دماوند صعود کند. آیا کوهنوردی که چند برنامه زمستانی با کیفیت در سبد تجارب خود ندارد می تواند به سراغ پوبدا یا گاشربروم برود؟ پاسخ به نظر این خواهد بود: می تواند، اما قطعا ریسک بیشتری تحمل خواهد کرد.
مثال دیگر: برای صعود به زمستان دماوند باید تقریبا از ارتفاع ۲۵۰۰ متری در جبهه های مختلف شروع به صعود کنید. این به معنای آن است که حدود ۳۰۰۰ متر صعود در پی خواهید داشت. به نظر شما آیا کسی که توان صعود مسلط بر قله ای مانند توچال را در همین فصل ندارد آیا میتواند در صعود زمستانی دماوند با ریسکی قابل کنترل موفق باشد؟ آیا کسی که دو قله هشت هزار متری را با تسلط صعود نکرده است، توان گشایش مسیر در یک هشت هزار متری را خواهد داشت؟
به هم ریختن تعادل بین کوهنوردی و زندگی
یکی از معایب کوهنوردی که تاثیر زیادی به خصوص می تواند در سایر فعالیت ها بگذارد، وقت گیر بودن این ورزش است. ایجاد تعادل بین فعالیت کوهنوردی به طور جدی و زندگی روزمره، کار، تحصیل و خانواده آسان نیست. عدم هوشمندی در برنامه ریزی برای ایجاد این تعادل می توان فرد به سراشیبی آسیبهای شغلی و خانوادگی و تحصیلی سوق دهد که نتیجه آن هم در نهایت ترک خود کوهنوردی خواهد بود.
راهکار عدم تعادل بین کوهنوردی و زندگی
صعود هدف محور
صعود هدف محور به معنای آن است که با توجه به منابع و البته زمان به عنوان یک منبع مهم یک هدف برای شش ماه از سال یا یک سال انتخاب کنید. سپس بر اساس رسیدن به آن هدف برنامه ریزی و تمرین کنید. این کار باعث جلوگیری از سپری کردن بیهوده زمان می گردد. بارها با نمونه های مشابهی برخورد میکنید که با حضور در یک سایت سنگنوردی برای یک روز کامل تنها دو طول و آنهم با کیفیت پایین تلاش کرده اند. یا اینکه ماحصل دهها بار صعود به قلل چیزی جز تمرین زدگی برایشان نداشته است.
البته مجموع این زمانها و منابع از دست رفته گاها به دهها ساعت در طول ماه میرسد که می تواند برای رتبه اول شدن در یک مقطع تحصیلی یا کسب درآمد بیشتر در کسب و کار کافی باشد. نکته دیگر اینکه هدفمند تمرین کردن باعث انگیزه بالا و تفکر مثبت نیز خواهد شد. دو ساعت در باشگاه بودن و یک ساعت روی مسیر بودن بهتر است یا چهار ساعت در باشگاه بودن و نیم ساعت تمرین واقعی کردن؟
برنامه ریزی تمرینی
با اینکه بهترین تمرین برای صعود خود صعود میباشد، اما با داشتن تمرینات منظم و هماهنگ با سبک زندگی خود و اختصاص چند جلسه در هفته آنهم در اوقات فراقت می توانید نتیجه بسیار بهتری به دست بیاورید. این نوع استفاده از زمان باعث خواهد شد که هم در صعود رشد کنید و هم بتوانید مدیریت زمان بهتری داشته باشید.
مرتبط : تمرین روانشناختی برای کوهنوردی
آسیب دیدگی مفاصل (معایب کوهنوردی)
یکی دیگر از معایب کوهنوردی که همواره از آن سخن به میان می آید احتمال آسیب دیدگی است که البته در کوهنوردی بیشتر تمرکز روی زانوها و در سنگنوردی بیشتر انگشتان دست در تیر رس هستند. اما به واقع دلیل این میزان از آسیب دیدگی چیست؟
راهکار جلوگیری آسیب دیدگی مفاصل
کوهنوردی مانند بسیاری از ورزشهای دیگر باعث رشد عضلات تنها در بخشی از آنها میشود. به طور نمونه عضلات پشت ران اکثر کوهنوردان نسبت به عضلات جلوی ران به شدت ضعیف تر هستند، یا عضلات داخلی ران نسبت به بیرونی به مرور زمان قویتر میشوند. این قویتر شدن بخشی از عضلات به طور مثال باعث فشار به زانو میگردد. از طرف دیگر عدم داشتن تمرینات درست و اصلاحی یا تمرین برای افزایش قدرت و عدم استفاده از برنامه ریزی تمرینی یا عدم ریکاوری کافی و یا نداشتن سیستم در برنامه ریزی تمرینی برای کاهش و افزایش فشار از مواردی هستند که به این نوع آسیبها می توانند دامن بزنند.
مرتبط : باشگاه ورزشی موج
کوهنوردی برای چه کسانی ضرر دارد ؟
به طور کلی می توان گفت که فشار طولانی مدتی مانند کوهنوردی یا کوهپیمایی برای کسانی که دارای عوارض و مشکلات قلبی هستند، می تواند مضر باشد. این گروه از علاقمندان باید پیش از شروع کوهپیمایی با پزشک مشورت کرده و سپس به صورت تدریجی و به آرامی عضلات قلبی را در طول تمرینات تقویت کنند.
به غیر از جنبه های سلامتی، ورزش کوهنوردی زمان بر است. در نتیجه برای کسانی که اولویت هایی در زندگی دارند.(مانند کنکوری ها..) می تواند مضر باشد. رسیدن به تعادل راهکار شما خواهد بود.
جمع بندی پیرامون معایب کوهنوردی
با اینکه کوهنوردی به عنوان یک ورزش ماجراجویانه و البته مانند هر چیز دیگری در جهان دارای معایبی نیز هست. اما استفاده از رویکرد علمی در تمرین ، یادگیری و دانش افزایی در کسب مهارتها ، برنامه ریزی در تمرین و صعود و ایجاد تعادل بین حوزه های مختلف زندگی می تواند کمک به سزایی برای کنترل این معایب کوهنوردی باشد.
مطالب مرتبط :
نوشته مهدی جباریان به همراه اقتباس از دیدگاه سایر کوهنوردان