گانگخار پوئنسوم ، بلندترین قله صعود نشده جهان. واقع شده در کشور بوتان ، به ارتفاع ۷۵۷۰ متر. به معنای قله سفید سه برادر روحانی.
این قله در مرز تبت قرار گرفته است. بعد از گشایش مرزهای بوتان برای کوهنوردان چند تلاش روی این قله انجام گرفت. که هر چهار تا شکست خوردند. در سال ۱۹۸۵ و ۱۹۸۶ چهار تلاش به شکست انجامید. در سال ۱۹۹۹ تیمی از ژاپن توانست قله فرعی لیانکانگ به ارتفاع ۷۵۳۵ متر را صعود کند. این قله به فاصله دو کیلومتری قله اصلی و در مسیر شمال شمال غربی کوه قرار دارد.

تاریخچه
ارتفاع قله گانگخار پوئنسوم برای اولین بار در سال ۱۹۲۲ اندازه گیری شد. اما تا همین سالهای اخیر هیچ نقشه درست و دقیقی از منطقه ارایه نشده بود.
به دلیل نداشتن نقشه و اطلاعات اولیه ، اولین تیمی که برای قله تلاش کرد حتی نتوانست آنرا پیدا کند.
کتاب هیات اعزامی ۱۹۸۶ انگلیسی ها ارتفاع کوه را ۷۵۵۰ متر عنوان کرد. همچنین اعلام نمودند که این کوه تماما در بوتان قرار گرفته است. در حالی که کولا کانگری کلا در تبت واقع شده است. کولا کانگری برای اولین بار در سال ۱۹۸۶ صعود گردید. ارتفاع این کوه ۷۵۵۴ متر می باشد.
تا سال ۱۹۹۴ ، صعود به کوههای بالاتر از ۶۰۰۰ متر به دلایل مذهبی در بوتان ممنوع بود. از سال ۲۰۰۳ نیز مجددا صعود به کوهها به طور کل ممنوع شده است. ممکن است گانگخار پوئنسوم موقعیت خاص خود به عنوان بلندترین قله صعود نشده را به مدتی طولانی حفظ کند.
در سال ۱۹۹۸ تیمی از ژاپن توانست یک مجوز از دولت چین برای صعود دریافت کند. اما به دلیل مسائل سیاسی داخلی بوتان مجوز باطل گردید. آنها در سال بعد توانستند از تبت به سمت کوه رفته و قله فرعی کوه یعنی لیانکانگ کانگری را صعود نمایند. برخلاف بیشتر نقشه ها، گزارشهای هیات اعزامی بیان می کرد که قله کوه در تبت و مرز تبت بوتان قرار گرفته است. قله ای که حتی در مورد محل قرار گیری آن هم اتفاق نظری وجود ندارد.
خلاصه گزارش ژاپنی ها در تلاش ۱۹۹۹..
اولین صعود لیانکانگ کانگری در منطقه گانگخار پوئنسوم
در ۵ می ۱۹۹۹ یک تیم کوهنوردی ۵ نفره به سرپرستی کیوهیکو سوزوکی کمپ آخ -۳- در ارتفاع ۶۹۲۰ متری را که قبل از مسیر شمالی قرار داشت ترک کردند. پس از صعود آخرین قسمت های زیر قله لیانکانگ ، قله گانگخار پوئنسوم به ناگاه در دیدرس آنها قرار می گیرد.
از نظر آنها مسیر دسترسی بین لیانکانگ و گانگخار پوئنسوم با اینکه تیغه ای و دشوار است اما ممکن می باشد….