در روزگار شوروی سابق ، یک هدف برای آلپینیست ها اهمیت والایی داشت. صعود به همه ۷۰۰۰ متری های اتحاد جماهیر شوروی. آنها که موفق به صعود این قلل می شدند به عنوان کوهنوردانی زبده شناخته شده و در لیست کوتاه پلنگ برفی قرار می گرفتند.

پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی پلنگ برفی کماکان اهمیت خود را حفظ کرد. کوهنوردان از سراسر جهان تلاش کردند تا به این پنج قله صعود نمایند.
سه قله در پامیر و ۲ قله دیگر در تیان شان قرار گرفته اند.

نام قله های پلنگ برفی
اخیرا اتفاقات زیادی در جمهوری های سابق شوروی روی داده است. حکومت های جدیدبه تغییر بسیاری از اسامی از جمله نام کوهها و شهرهایی که مرتبط با سیستم کمونیسم بود پرداختند. قلل پلنگ برفی هم مانند بسیاری از چیزهای دیگر تغییر نام یافتند. برخی از این قلل حتی بیش از یک نام جدید دارند . این مساله باعث سردرگمی درباره نام رسمی آنها شده است. با موج کوه همراه باشید.
در اینجا برای جلوگیری از سردرگمی از نام قدیمی قلل که معروفتر هم می باشد، استفاده می گردد. به طور مثال قله ابوعلی سینا کجاست؟ یا جنگیش چوکوسو!؟
پنج قله
- قله کمونیزم یا امیراسماعیل سامانی – پامیر – تاجیکستان -بلندترین قله پلنگ برفی.
- پوبدا – تیان شان – چین/قرقیزستان – سختترین در بین ۵ قله – شناخته شده با هوای خراب و خطرناک.
- لنین یا ابن سینا – به عنوان آسانترین ۷۰۰۰ متری شناخته می شود. یک کوه با درجه فنی پایین اما تعداد کشته های زیاد.
- کورژنفسکایا – پامیر – تاجیکستان.
- خانتنگری – کوه کوهنوردان – چندین مسیر فنی. و رقابت های صعود سرعتی.

خلاصه ای درباره دشواری قلل پلنگ برفی و هزینه ها
دشواری قلل
نمی توان هیچ کوه بالاتر از هفت هزار متری را آسان تلقی کرد. قله لنین در رقابت با موستاق آتا به عنوان یکی از آسانترین هفت هزار متری ها شناخته می شود. البته این کوه جان کوهنوردان زیادی را هم گرفته است.
قلل کمونیزم و کورژنفسکایا ، از مسیرهای نرمالشان قلل غیرفنی محسوب می شوند. اما هر دو دارای خطر بهمن هستند.
قله خانتنگری در مسیر نرمالش از نظر فنی در سطح متوسطی است. مسیر راحتتر در معرض بهمن از سمت چاپایوف می باشد. مسیر سختتر قدری ایمن تر است.
مساله اصلی در قلل پلنگ برفی، پوبدا می باشد. این کوه از طرف گروههای مختلف کوهنوردان کوه بسیار سختی قلمداد شده است. بسیاری ۴ قله را صعود می کنند اما به ناگهان با سد پوبدا مواجه شده و دیگر ادامه نمی دهند.

هزینه ها – پرمیت
هزینه پرمیت یا مجوز قلل در آسیا مرکزی بسیار پایین است. ۱۰۰ دلار برای قلل در تاجیکستان، بعلاوه یک هزینه محدود برای محافظت از طبیعت. در قرقیزستان فقط یک پرمیت ۳۰ دلاری نیاز می باشد. صعود به پوبدا از چین قدری گرانتر است. هزینه پرمیت از سمت چین برای یک گروه دوازده نفری در حدود ۱۱۰۰ دلار می باشد. در چین قله پوبدا با نام تومور فنگ شناخته می شود.
هزینه تدارکات برای پلنگ برفی
قله لنین ارزانترین پلنگ برفی برای دسترسی می باشد. با ۲۵ دلار می توانید از آخرین شهر خود را به بیس کمپ برسانید. دست یابی به قلل کمونیزم و کورژنفسکایا مساله دیگری است. هلی کوپتر شما را به بیس کمپ مشترک دو کوه منتقل خواهد کرد که هزینه آن حداقل ۶۵۰ دلار + هزینه حمل نقل محلی می باشد. شما می توانید خودتان را پیاده به بیس کمپ برسانید. اما راه سختی در پیش خواهید داشت. خانتنگری و پوبدا قابل دسترسی از طریق پیاده روی هستند. با طی یک مسافت ۳-۵ روزه از روی مورین ها و یخچالها می توانید خودتان را به بیس کمپ آنها برسانید. بیشتر افراد از هلی کوپتر استفاده می کنند، که هزینه آن حداقل یک طرف ۴۰۰ دلار می باشد. هزینه صعود از طرف چین هم حداقل ۲۰۰۰ دلار می باشد، اما این برای گروه تا ۱۲ نفر است.
در اینجا هزینه سفر محلی هم باید اضافه کرد. دو گزینه وجود دارد. می توانید با مینی بوس اجاره شده یا جیپ شرکت های خدمات دهنده سفر کنید یا از اتوبوس های محلی استفاده نمایید. اختلاف هزینه زیاد خواهد بود، اما تفاوت راحتی هم زیاد می باشد.
فصل صعود
قلل پلنگ برفی در خارج از فصل هم صعود شده اند، که البته در اینجا پیشنهاد نمیشود. شرایط در ماههای سرد سال می تواند بسیار سرد باشد. این کوهها شمالی بوده و در معرض بادهای سیبری هستند.
فصل معمول صعود به این کوهها از نیمه جولای شروع میشود و تا اوایل سپتامبر ادامه می یابد. شما میتوانید در نیمه ژوئن یا اوایل تیر شروع کنید، اما در این موقع سال معمولا حجم زیادی از برف وجود دارد. بیشتر افراد عقیده دارند که نیمه اول آگوست بهترین زمان صعود می باشد.

شرایط کوه و آب و هوا
قسمتهای مرکزی پامیر، جایی که لنین واقع شده است معمولا الگوهای هوایی پایداری دارند. در کمونیزم و کورژنفسکایا هم شرایط تقریبا به همین منوال می باشد. در طول دوره نرمال صعود در یک روز معمول هم شرایط مشابه می باشد.
صبح صاف. بدون باد. برخی ابرها در عصر آشکار می شوند و در بعد از ظهر ابرها ضخیم تر می شوند. شدت باد در طول روز معمولا افزایش می یابد. در صورت پیش آمدن هوای باد بایستی به آن توجه زیادی کرد. ابرهای طوفانی جمع شده تاریک تر و ضخیم تر می شوند. برخی اوقات این حالت پیش از به هم ریختن کامل هوا شروع می شود. باید مراقب باشید. زمانی که طوفان یا کولاک برف به این منطقه میرسد، قدرت بسیار زیادی خواهد داشت.
در تیان شان ، ما قلل خانتنگری و پوبدا را داریم. هوا در اینجا قابل پیش بینی و پایدار نیست. در شرق این کوهها صحرای تاکلاماکان در نزدیکی قرار دارد و تفاوت دما بسیار زیاد می باشد. این کوهها همچنین شمالی ترین هفت هزار متری ها هستند و البته سردترین ها در ارتفاع خود در جهان می باشند. طوفان شنی که از صحرا برمی خیزد با اخطار قبلی بسیار کوتاهی به کوهها میرسد. توندرهای بسیار قدرتمند در این منطقه حتی در فصل نرمال صعود هم معمول هستند.
کمپینگ
همه بیس کمپ ها در فصل صعود دارای چادر بیس کمپ برای اجاره هستند . شما می توانید از قبل رزرو کنید. قیمت معمولا دو دلار است. کمپهای بین مسیر مجانی هستند و محدودیتی ندارند. مراقب دزدی در کمپهای لنین باشید.
تجهیزات
قلل پلنگ برفی دارای ارتفاع بالا هستند و مشکلات خاص ارتفاع را دارند. مراقب تبلیغات برگزار کنندگان تورها باشید. در اینجا لیستی از تجهیزات مورد نیاز ارایه می شود:
- چادر ارتفاعات بالا – مقاوم در برابر بادهای قوی.
- کفشهای کوهنوردی دوپوش
- لایه بندی پوشاک بعلاوه لایه پر.
- کیسه خواب زمستانی.
- لوازم آشپزی با کیفیت بالا.
- طناب، هارنس، یومار، قدری تسمه.
- کرامپون و کلنگ
- …

البته توجه داشته باشید که این یک لیست کلی می باشد. موارد کلی را مدنظر داشته باشید.
فروشگاه های کوهنوردی زیادی در بیشکک و آلماتی هستند که می توانید لوازم بخرید یا اجاره کنید. در بیس کمپ گاها برخی لوازم مانند چادر برای اجاره موجود هستند اما روی آنها زیاد حساب نکنید.
برخی رکوردهای جالب درباره پلنگ برفی
- ۱۹۶۱ اولین پلنگ برفی ، اوگنی ایوانف.
- ۱۹۶۶ اولین صعود کنندگان به همه قلل پلنگ برفی. کریل کوزمین و والنتین بوژوکف.
- ۱۹۷۰ اولین زن، لودمیلا آگرانوسکایا.
- ۱۹۷۲ اولین زن وشوهر. والری بزوبکین و روزالیا بزوبکینا.
- ۱۹۷۸ اولین کسی که دوبار پلنگ برفی را صعود کرد. بوریس استودنین.
- ۱۹۸۵ اولین کوهنوردان غربی، ویلیام گارنر و راندال استاریت. امریکایی.
- ۱۹۸۶ جوانترین پلنگ برفی – ۲۲ ساله – آنری تسلیشف.
- ۱۹۸۸ اولین زنی که دوبار پلنگ برفی راصعود کرد. – الوریرا ناسونوا.
- ۱۹۹۱ اولین صعود کنندگان به پلنگ برفی در یک فصل. مالیک اسمتوف – سرگی گرتسوک – والری خریشچاتی و ولادمیر سوویگا.
- ۱۹۹۱ بیشترین صعود یک زن سه بار صعود به قلل پلنگ برفی.
- ۱۹۹۷ اولین زن غربی ، بریجیت ملونی از فرانسه.
- ۱۹۹۷ مسن ترین پلنگ برفی ، با ۵۸ سال سن.
- ۱۹۹۹ رکورد سرعت – دنیس اوربکو و آندری مولوتوف.
- ۲۰۰۴ بیشترین صعود به پلنگ برفی – بوریس کورشنوف – نه بار.
- ۲۰۰۴ مسن ترین صعود کننده به پلنگ برفی در ۶۹ سالگی – بوریس کورشنوف.
- ۲۰۱۶ رکورد سرعت – آندرژ بارگیل – ۲۹ روز و ۱۷ ساعت و ۵ دقیقه. تایم از زمان ترک بیس کمپ پیشرفته در لنین محاسبه شده است.
- در حال حاضر حدود ۷۰۰ صعود کننده پلنگ برفی ثبت شده اند. که بیشتر از کشورهای شوروی سابق می باشند.