راهنمای کوهنوردی و کوهپیمایی در دربند
دربند بهشت کوهنوردی و کوهپیمایی هست و هم علاقمندان به این ورزش در شهر تهران این موضوع را گواهی می دهند. از دربند می توانید تنها در چند ساعت خودتان را به یک قله تقریبا 4000 متری، مسیرهای مختلف کوهنوردی و کوهپیمایی، سنگنوردی، دیواره نوردی و… برسانید. در این مقاله بر آنیم که توضیحات تکمیلی به شما ارایه دهیم تا بتوانید از آنها برای برنامه بعدی خود بهره بگیرید.
فهرست مطالب
Toggleدسترسی به دربند
برای دسترسی به دربند باید ابتدا خودتان را به تجریش در تهران برسانید. سپس در امتداد خیابان فناخسرو به پیش روید و در ادامه مسیر به میدان دربند می رسید. از میدان دربند در کنار رودخانه مسیر اتومبیل رو به سمت سربند ادامه پیدا خواهد کرد که مبدا حرکت شما محسوب می شود.
مسیرهای کوهپیمایی در دربند
پس از رسیدن به میدان سربند دو مسیر اصلی در پیش روی شما وجود دارد:
- مسیر سمت چپ که از طریق پله ها ادامه پیدا می کند. البته با قدری ادامه به سمت شمال در سمت چپ یک مسیر اتومبیل رو واقع شده است که به همان راه سمت چپ خواهد رسید.
- مسیر مستقیم که از داخل روستای پس قلعه عبور کرده و در دو راهی روی رودخانه به مسیر دیگر می پیوندد.
معرفی مسیرهای مختلف کوهنوردی و کوهپیمایی دربند
کوهپیمایی تا شیرپلا
پناهگاه شیرپلا یکی از مشهورترین پناهگاههای کوهنوردی کشور است که مشهورترین مسیر کوهپیمایی از دربند را هم در بر می گیرد. برای رفتن به شیرپلا از طریق میدان سربند حرکت شما آغاز می شود. برای شروع می توانید مسیر سمت چپ از طریق پله ها را انتخاب کرده یا اینکه از میان روستای پس قلعه عبور کنید. سپس از پس از عبور از روستا مسیر تا محل آبشار در کنار پایگاه داودی و کافه رجب ادامه پیدا می کند.
پیشنهاد ویژه موج کوه برای امروز!
-
فلاسک سه لیوانی Stanley Starbucks 680
نمره 4.00 از 5۸۸۷.۵۰۰ تومان
نام این پایگاه برگرفته از نام محمد داوودی، نایبرئیس وقت فدراسیون کوهنوردی ایران است که در ۱۳۶۸ ش، به هنگام صعود از دیوارۀ علم کوه بر اثر عارضۀ اِدِم ریوی، جان سپرد.
پس از این حادثه در ۱۳۶۹ ش، فدراسیون کوهنوردی با همکاری کارکنان مجتمع رودبارک بنای این پایگاه را برای استقرار امدادگران کوهستان در مسیر کوهستانی شیرپلا و در کنار کافۀ رجب ساخت.
پس از رسیدن به محل کافه رجب یک یک قسمت دست به سنگ وجود دارد که عبور از آن نیازمند دقت بیشتری است. البته مسیر دارای طنابهای ثابت و حفاظ و نردبان در بخشی از قسمت ها هست. پس از پایان این قسمت های سنگی به قدری حرکت راست آخرین پله ها را بالا رفته و در یک شیب منتهی به پناهگاه شیرپلا قرار خواهید گرفت. مسیر تا شیرپلا حدودا 5 کیلومتر هست.
صعود به قله توچال
پس از رسیدن به پناهگاه شیرپلا مسیر صعود به قله توچال با عبور از پل روی رودخانه و تراورس به سمت یال سمت چپ آغاز می شود. پس از قرار گیری روی یال باید به سمت شمال تغییر جهت دهید و سپس از طریق پاکوب روی یال به آرامی ارتفاع می گیرید. در مسیر صعود شما یک صخره سنگی قرار دارد که از سمت راست آن عبور کرده و سپس در سمت چپ یال، پاکوب به بالا امتداد خواهد داشت. پس از عبور از این قسمت ها به یک شیب دیگر می رسید که در بالای این شیب جانپناه سیاه سنگ مشخص است.
با رسیدن به جانپناه سیاه سنگ در ارتفاع 3450 متری قرار دارید. پس از این قسمت پنج تپه شروع می شود که چند شیب پشت سر هم به شکل سینوسی شما را به کفی زیر قله می رساند. در نهایت با طی کردن آخرین شیب زیر قله به قله توچال می رسید.
مسیر صعود از دربند به قله توچال طولانی ترین مسیر صعود در این منطقه محسوب می شود که با حدود 9 کیلومتر شیب و 2200 متر ارتفاع گیری یک کوهنوردی عالی برای شما خواهد بود. جالب است بدانید که این مسیر تا به امروز صدها و هزاران کوهنورد تربیت کرده که در این ورزش به فعالیت های سطح بالایی پرداخته اند.
دربند به ایستگاه پنج تله کابین
یک مسیر جذاب کوهپیمایی در دربند به مقصد ایستگاه پنج انجام میشود. برای طی این مسیر شما دو گزینه پیش رو دارید:
- حرکت از سربند و پس از رسیدن به دو راهی اوسون به سمت دره اوسون حرکت کنید.
- رسیدن به شیرپلا و ادامه مسیر به سمت ایستگاه پنج تله کابین توچال
مسیر اولی از نظر مسافت و سختی راه آسانتر است و البته یکی از زیباترین مسیرهای این منطقه هم به شمار می رود. همانطور که گفتیم برای صعود از این مسیر باید خودتان را به دو راهی اوسون برسانید. سپس با ورود به پاکوب سمت چپ در مسیر دره اوسون قرار خواهید گرفت. در ادامه راه مسیر قدری شیب پیدا می کند و سپس به هتل اوسون خواهید رسید. با رسیدن به هتل اوسون ادامه مسیر از کنار هتل عبور کرده و با عبور از روی یک رودخانه به سمت چپ رودخانه میروید. در این بخش مسیر با شیب بیشتر و به شکل زیکزاک به سمت بالا ادامه دارد. یکی از علامت های این بخش هم تیرهای قدیمی برق چوبی است. با رسیدن به انتهای این بخش شیب دار به یک دوراهی میرسید که سمت چپ به سمت ایستگاه پنج تله کابین و سمت راست به سمت شیرپلا ادامه پیدا خواهد کرد. با ادامه دادن مسیر به سمت ایستگاه پنج تله کابین ابتدا یک شیب پیش روی شماست و بعد آن ایستگاه تله کابین را می بینید.
برای رفتن از مسیر شیرپلا به ایستگاه پنج باید ابتدا خودتان را به پناهگاه شیرپلا برسانید. بعد از آن با ادامه دادن مسیر در راه قله توچال با قرار گرفتن روی یال به جای صعود به سمت بالا به سمت غرب ادامه مسیر دهید. با ادامه این مسیر از دره ارس و سپس چشمه ارس عبور می کنید و مجددا در پای شیب منتهی به ایستگاه پنج تله کابین قرار خواهید گرفت.
دربند به بندیخچال و جانپناه شروین
یکی دیگر از مسیرهای پیاده روی در دربند به سمت بندیخچال و جانپناه شروین ادامه دارد. برای رفتن به بندیخچال با شروع حرکت از سربند به یک پل می رسید که مسیر سمت چپ به سمت شیرپلا بوده و مسیر سمت راست با عبور از روی پل به سمت کافه آبشاری بالا می رود. این مسیر از سمت راست رودخانه عبور می کند. با رسیدن به کافه حسن آبشاری و عبور از روی رودخانه به یک جنگل می رسید. در ادامه پاکوب از داخل جنگل عبور خواهید کرد و بعد از جنگل به منطقه سنگنوردی بندیخچال خواهید رسید. ادامه مسیر به شکل پاکوب ضعیفی به زمین فوتبال ختم می شود. با ادامه دادن این مسیر هم می توانید خودتان را به دیواره بندیخچال و جانپناه شروین برسانید.
پیشنهاد ویژه موج کوه برای امروز!
-
کلاه گولوجوی GOLOV.EJOY کد DTJ02
نمره 4.00 از 5۴۱۸.۰۰۰ تومان
دربند به کلکچال
یک راه کوهنوردی و کوهپیمایی دیگر هم رفتن به کلکچال از طریق مسیر دربند است. برای رسیدن به کلکچال باید اول به شیرپلا رفته و سپس از طریق پاکوب سمت راست کف دره به زیر گردنه اسپیلت برسید. با صعود گردنه اسپیلت و قرار گرفتن در ارتفاع سه هزار متری می توانید پناهگاه کلکچال را در سمت دیگر مشاهده کنید که پاکوب مشخصی دارد.
این مسیر از صعود به ایستگاه پنج یا شیرپلا طولانی تر بوده و در فصل زمستان در معرض خطر بهمن می باشد. با رسیدن به روی گردنه می توانید مسیر خود را به سمت قله کلکچال تغییر داده و پیش از رفتن به پناهگاه قله کلکچال را صعود کنید و بازگردید.
دربند به شهرستانک
اینهم یک گزینه دیگر است که برای کسانی که به دنبال مسیرهای متفاوت و البته طولانی تر هستند مناسب خواهد بود. برای رفتن به شهرستانک باید ابتدا به قله توچال صعود کنید. بعد از رسیدن به قله توچال بایست راهی هتل ایستگاه هفت و از آنجا هم راهی هتل توچال شوید. مسیر رفتن به شهرستانک از سمت راست هتل عبور کرده و از یک راه قدیمی می گذرد. در ادامه مسیر ابتدا از یک شیب به پایین رفته و بعد آن با رد شدن از یک دشت در بالای روستای شهرستانک قرار می گیرد. ادامه مسیر در کاخ ناصری به پایان خود می رسد.
دربند به ایستگاه دو تله کابین
این یک راه کم تردد و نسبتا کوتاه است که شما را از میدان دربند به ایستگاه دو تله کابین خواهد رساند. برای رفتن به ایستگاه دو بایست مسیر دربند از سمت چپ را شروع کرده و نرسیده به کفی زیر ایستگاه بالایی تله سیژ به سمت چپ مسیرتان را تغییر دهید. این قسمت مسیر از میان درخت زار می گذرد و دارای پاکوب می باشد. سپس با عبور از سمت راست فنس های کشیده شده به بالای یک سری فنس می رسید که در اینجا باید به سمت چپ یا شرق ادامه دهید تا روی یال قرار گیرید. با صعود روی این یال در نزدیکی ارتفاع ایستگاه دو تله کابین یک پاکوب نسبتا نامشخص به سمت ایستگاه دو تله کابین قرار دارد. همانطور که گفتیم این مسیر بسیار کم تردد است و حتما با افرادی بروید که منطقه را به خوبی می شناسند.
چقدر این پست مفید بود؟
ستاره چپ بیشترین امتیاز
میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد آرا: 7
تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
4 نظر در “راهنمای کوهنوردی و کوهپیمایی در دربند”
من عاشق توچالم به خصوص از دربند برای کوهنوردی رفتن خیلی حال می ده. هم دم دسته هم میشه یک کوهنوردی حسابی کرد. مسیرهاش هم اونقدر متنوع هست که تکراری نمیشه.
بسیار عالی سپاسگزارم
سلام یه فرد آماتور آیا میتونه خودشو از مسیر عادی دربند به جان پناه شروین برسونه یا درجه این مسیر سخته و نیاز به صخره نوردی و حرفه ای بودن داره؟
با سلام ابتدا در روزهای گرم سال امتحان کنید. بهتره با کوهنوردان با تجربه یا باشگاه های کوهنوردی همراه شوبد. باشگاه های کوهنوردی تهران را در اینجا پیدا کنید.