مسیر صعود جنوبی دماوند از بین حدود 23 مسیر این کوه (با احتساب یالها و یخچالها) آسانترین مسیر قلمداد می شود. این مسیر دارای دسترسی عمومی، امکاناتی مانند پناهگاه و بوفه در بارگاه سوم و عدم درگیری فنی می باشد که همه اینها باعث شده پرطرفدارترین مسیر برای صعود به حساب آید. در این مقاله به تشریح مسیر جنوبی دماوند می پردازیم. در نهایت نکاتی را ارایه می کنیم که برای صعود با کیفیت به شما کمک خواهند کرد.
فهرست مطالب
Toggleدسترسی به مسیر جنوبی
برای رسیدن به شروع مسیر جنوبی دماوند باید ابتدا خودتان را به جاده هراز در مسیر تهران به آمل برسانید. در اینجا یک جاده بین پلور تا رینه واقع شده است که در وسط این جاده پارکینگ قرار دارد. شما می توانید از طریق پلور در 15 کیلومتری امامزاده هاشم وارد جاده پلور رینه شوید. یا از طریق پلمون در مجاورت رستوران سالاری خودتان را به رینه برسانید.
در پلور قرارگاه کوهنوردی فدراسیون کوهنوردی واقع شده است که امکاناتی مانند خوابگاه، سرویس بهداشتی و حمام در اختیار کوهنوردان قرار می دهد. در اینجا نیز امکان پارک اتومبیل در پارکینگ و کرایه کردن اتومبیل برای رفتن به گوسفندسرا یا بارگاه دو وجود دارد.
راه دیگر هم این است که وارد جاده پلور رینه شده و پس از طی مسافتی به پارکینگ ابتدای جاده خاکی منتهی به گوسفندسرا خواهید رسید. در اینجا نیز یک پارکینگ وجود دارد و خودروهای کرایه ای برای رفتن به گوسفندسرا یافت می شوند.
پیشنهاد ویژه موج کوه برای امروز!
- کفش کوهپیمایی لاوان مدل اینفینیتی ۵.۰۵۷.۰۰۰ تومان
در صورتی که از شهرهای دوردست عازم صعود دماوند میشوید، ماندن در قرارگاه پلور به دلیل امکانات بهتر استراحتی گزینه بهتری برای شما خواهد بود. هر چند که لازم است پیش از عزیمت نسبت به هماهنگی اقدام نمایید.
پارکینگ دماوند به گوسفندسرا
ارتفاع پارکینگ حدود 2600 متر می باشد و در اینجا می توان با کرایه کردن اتومبیل به بارگاه دوم یا گوسفندسرا رسید. راه دیگر هم این است که پیاده به سمت گوسفندسرا حرکت کنید که در این صورت مسافت تقریبی 3 کیلومتری و افزایش ارتفاع 400 متری در پیش خواهید داشت. برای پیمایش از پارکینگ به سمت گوسفندسرا نیازی به حرکت از جاده نیست و مسیر دارای یک پاکوب می باشد. حرکت با اتومبیل به بالا نیز حدود 25 دقیقه به طول می انجامد.
توجه داشته باشید که پاکوب بین پارکینگ و گوسفندسرا خیلی مشخص نیست و لازم است با فردی همراه شوید که تجربه پیمایش از این مسیر را داشته باشد. در صورتی که شک دارید بهتر است از طریق جاده به سمت گوسفندسرا حرکت کنید. قدری طولانی تر است اما احتمال گم شدن نخواهید داشت.
گوسفندسرا یا بارگاه دوم – ارتفاع 3050 متری
گوسفندسرا آغاز مسیر پیمایش شما خواهد بود. مسیر شما از سمت راست مسجد در اینجا آغاز شده و به سمت یک دشت کوچک با شیب کندی بالا می رود. سپس با تمایل به سمت چپ روی یک یال در امتداد پاکوبی کاملا مشخص حرکت می کنید. پس از مسافتی کوتاه یک گوسفندسرای دیگر در سمت چپ شما خودنمایی خواهد کرد.
سپس یک شیب دیگر وجود دارد و بعد از آن مسیر به سمت چپ مجددا منحرف می شود. در این قسمت از کنار یک سنگ بزرگ رد می شوید. اصطلاحا به این قسمت رودخانه اول گفته میشود. شما تا اینجا یک سوم راه تا بارگاه سوم را طی کرده اید.
پس از عبور از کنار سنگ بزرگ مسیر چند متری به سمت چپ ادامه پیدا کرده و سپس در کنار یک یال کوچک به سمت بالا با شیبی متوسط حرکت می کنید. در این قسمت راه شما به تدریج به سمت راست تغییر می کند و در ارتفاع 3750 متری با تراورس از یک رودخانه فصلی خواهید گذشت که به رودخانه دوم شهرت دارد. تا اینجا شما 4/7 مسیر تا بارگاه سوم جنوبی را طی کرده اید. پس از عبور از این رودخانه فصلی به سمت راست تراورس کرده و در کنار یک یال سنگی مسیر با شیب بیشتری به سمت بالا ادامه پیدا می کند. رفته رفته در بالای این شیب سنگی قرار خواهید گرفت. با رسیدن به بالای یال سنگی شما در ارتفاع 4000 متری قرار دارید.
باشگاه ورزشی موج
در این قسمت می توانید تیرک مشرف به بارگاه سوم را در ساعت 11 خود مشاهده کنید. از اینجا به بعد مسیر با شیبی متوسط به سمت بارگاه سوم پیش می رود.
بارگاه سوم (4250 متر)
بارگاه سوم، مجهزترین پناهگاه کوهنوردی ایران است که دارای خوابگاه عمومی، اتاقهای خواب خصوصی، سرویس بهداشتی و سایر امکانات نیز هست. البته برای گرفتن جای خواب در پناهگاه باید رزرو قبل از عزیمت انجام شود. همچنین در زمستان نیز بسیاری از امکانات اینجا دایر نیستند.
با این حال فضای بارگاه سوم گسترده است و امکان برقرار کردن تعداد زیادی چادر در آن وجود دارد.
پیشنهاد ویژه موج کوه برای امروز!
-
طناب ورزشی ژله ای تنزیب (3 متری)
نمره 3.50 از 5۱۳۹.۰۰۰ تومان
بارگاه سوم به قله
مسیر دقیقا از بالای بارگاه سوم آغاز میشود. ابتدا یک پاکوب وجود دارد که در سمت چپ یال سنگی به پیش میرود. پس از رسیدن به برفچال، ادامه مسیر شما به شکل زیکزاک و با شیبی نسبتا تند به سمت راست منحرف شده تا دربالای یال سنگی قرار بگیرید. این قسمت یک زین اسبی کوچک است که ارتفاع تقریبی آن 4500 متر می باشد. با ایستادن روی یال در مقابل شما مسیر پاکوب در امتداد سمت چپ آبشاریخی به پیش می رود. پس از طی مسافتی کوتاه شیب رفته رفته تندتر خواهد شد. اکثر قسمت های پاکوب در این قسمت نیز از سمت راست سنگ های روی یال می باشد. در نزدیکی آبشار یخی مسیر قدری به سمت چپ منحرف شده و با برش یک برفچال دقیقا در مقابل آبشار یخی روی یال دیگر قرار خواهید گرفت. در این نقطه ارتفاع شما 5100 متر می باشد.
در این قسمت مسیر از سمت چپ سنگ ها ادامه پیدا کرده تا به کفی شیب زیر پستانک خواهید رسید. اینجا عموما مکان مناسبی برای اضافه کردن لباس یا استراحت می باشد. در اکثر مواقع در ارتفاع بالاتر از این قسمت جریان باد وجود دارد، پس بهتر آن است که در همین قسمت خودتان را آماده کنید.
پس از این قسمت مجددا شیب بیشتر شده و از سمت راست سنگها به شکل زیکزاک بالا می رود. سپس در قسمت بالای این قسمت به سمت چپ حرکت کرده و در اینجا به تپه گوگردی می رسید. ارتفاع این نقطه حدودا 5400 متر می باشد و قله را در پیش چشم خود مشاهده می کنید. ویژگی خاص این قسمت هم بوی همیشگی گوگرد می باشد.
از تپه گوگردی مسیر شما به انحراف اندکی به چپ از طریق پاکوب ادامه پیدا می کند. سپس به شکل زیکزاک از لابلای سنگ ها به قله می رسید.
مدت زمان صعود مسیر جنوبی
مدت زمان صعود مسیر جنوبی دماوند بسته به آمادگی فرد و گروه می تواند بسیار متفاوت باشد. با این وجود یک تیم معمولی بین 3.5 تا 4 ساعت از گوسفندسرا تا بارگاه سوم و حدود 6-7 ساعت از بارگاه سه به قله به زمان نیاز دارد. برای بازگشت از قله به بارگاه سوم هم حدود 3 ساعت و بازگشت از بارگاه سوم تا گوسفندسرا نیز حدود 3 ساعت زمان در نظر گرفته می شود.
پیشنهاد ویژه موج کوه برای امروز!
-
قمقمه اسکای رانینگ نیچر هایک Naturehike
نمره 4.36 از 5۷۴۷.۰۰۰ تومان
بهترین فصل صعود مسیر جنوبی دماوند
بهترین فصل صعود مسیر جنوبی دماوند از 10 تیر تا اواخر مرداد است. صعود در سایر ماه های سال نیز انجام می شود که از جمله آنها می شود به صعود زمستانی دماوند اشاره کرد. صعود زمستانی دماوند نیازمند تجربه و توانایی 50% بیشتر از صعود تابستانی می باشد.
لوازم مورد نیاز صعود مسیر جنوبی
صعود مسیر جنوبی در فصل تابستان به لوازم زیر برای صعود دو روزه نیاز دارد:
- کفش ساق دار کوهنوردی
- جوراب مناسب کوهنوردی
- کاپشن کوهنوردی گورتکس
- پلار (در صورت استفاده از کاپشن دو پوش نیازی نیست)
- لایه بیس (بلوز و شلوار)
- کلاه گرم
- عینک کوهنوردی
- کرم ضدآفتاب
- دستکش کوهنوردی پلار با روکش دستکش (یا دستکش 5 انگشتی)
- شلوار کوهنوردی مناسب (برای اکثر افراد یک شلوار وینداستاپر مناسب خواهد بود)
- کیسه خواب مناسب برای دمای حدود صفر درجه سانتیگراد
- زیرانداز کیسه خواب
- وعده های غذایی سبک و زودهضم
- میان وعده های سبک و با انرژی
- فلاسک کوهنوردی (700 سی سی تا یک لیتر)
- بطری آب یا کمل بک(کیسه آب)
- هدلایت (چراغ پیشانی)
- کیت کمک های اولیه
- کوله پشتی 40-50 لیتری
- باتوم کوهنوردی (یک جفت)
- دستمال کاغذی (10 برگ)
- چادر کوهنوردی (در صورت عدم شبمانی در بارگاه) مدل های سه فصل مناسبند.
- اجاق کوهنوردی و کپسول
- ظرف و ظروف کمپینگ سبک
میزان و درجه سختی مسیر جنوبی
مسیر جنوبی دماوند فاقد درگیری فنی از جمله دست به سنگ است با این حال به یاد داشته باشید که ارتفاع قله دماوند بالاست و به راحتی حتی در فصول گرم سال هم ممکن است با بارش 30 سانتیمتر برف همراه باشد. پس توجه به شرایط اهمیت ویژه ای دارد. به طور مقایسه ای می توان درجه سختی مسیر جنوبی را 30% بیشتر از مسیر نرمال قله توچال در نظر گرفت.
نکات
- چند ماه قبل از برنامه صعود، آمادگی جسمانی خود را افزایش دهید. تمریناتی مانند کوهپیمایی، دویدن … به شما کمک شایانی خواهد کرد.
- در بعضی از قسمت های مسیر آنتن دهی موبایل وجود دارد که البته بسته به شرایط جوی متغیر خواهد بود.
- فقط در محل گوسفندسرا و بارگاه سوم دماوند دسترسی به آب آشامیدنی وجود دارد.
- هم هوایی مناسب کلید صعود با کیفیت به دماوند است. حتما در یکی دو ماه مانده به صعود چند بار به ارتفاعات (حداقل دو بار 4000 متر صعود و توقف برای چند ساعت در هر مرتبه) داشته باشید.
- حمل تجهیزات و لوازم کوهنوردی مازاد باعث اختلال در کیفیت صعود شما می شود. به اندازه ای که لازم دارید حمل کنید.
- صعود تا آبشار یخی (دقیقا مجاور آبشار یخی) برای اکثر افراد نیمی از راه پناهگاه تا قله می باشد. در اینجا می توانید وضعیت انرژی و زمان خود را بررسی کنید.
- آب و هوای دماوند به طور معمول در عصر مناسب نیست. طوری برنامه ریزی کنید که تا ظهر صعود کرده و سپس به ارتفاعات پایینتر بازگردید.
- در قسمت گوگردی مسیر برای اجتناب از ورود گوگرد بهتر است نفس عمیق نکشید. تنفس سریع و کم عمق مناسب تر خواهد بود. به علاوه معمولا سنگ های سمت چپ زیر قله در معرض گوگرد کمتری هستند.
- برای اولین صعودها حتما با افراد با تجربه همراه شوید. مشکلاتی مانند بیماری ارتفاع می توانند خطرات مرگ آوری به بار بیاورند. این
- از ایجاد سروصدا و فریاد زدن اجتناب کنید.
- کوه دماوند یک امانت است و باید آنرا همانطور که هست به نسل های بعد انتقال دهیم.
- از گوسفندسرا تا قله حدود 9 کیلومتر پیمایش خواهید داشت.
سوالات رایج
مسافت پارکینگ تا قله دماوند چند کیلومتر است؟
حدود 16 کیلومتر. این مسیر از پارکینگ پلور شروع شده و از طریق پناهگاه بارگاه سوم به قله میرسد. پارکینگ در نزدیکی جاده آسفالته قرار دارد و کوهنوردان بعد از توقف در آن، به بارگاه سوم رفته و سپس به قله صعود میکنند.
صعود به دماوند چقدر طول می کشد
مدت زمان صعود به قله دماوند بستگی به مسیر انتخابی، شرایط آبوهوایی، آمادگی جسمانی کوهنوردان، و همچنین استراحتهای بین راه دارد. به طور کلی، صعود به دماوند از رایجترین مسیر یعنی مسیر جنوبی و با در نظر گرفتن زمان برای رفت و برگشت، معمولاً بین 2 تا 3 روز زمان میبرد. در ادامه زمان تقریبی برای هر مرحله توضیح داده شده است:
1. مسیر جنوبی (رایجترین مسیر)
- روز اول:
کوهنوردان معمولاً از پلور به گوسفندسرا (با خودرو) رفته و سپس از آنجا به سمت بارگاه سوم پیادهروی میکنند. این بخش از مسیر بین 4 تا 6 ساعت زمان میبرد و در بارگاه سوم (پناهگاه) استراحت و شبمانی انجام میشود. - روز دوم:
صبح روز دوم از بارگاه سوم به سمت قله حرکت میکنند. این صعود بسته به شرایط جسمانی و سرعت افراد، بین 6 تا 9 ساعت طول میکشد. بعد از رسیدن به قله و ثبت لحظات، معمولاً 3 تا 5 ساعت زمان نیاز است تا دوباره به بارگاه سوم بازگردند. برخی از کوهنوردان همان شب به پایین بازمیگردند. - روز سوم (در صورت نیاز):
اگر گروهی روز دوم پس از بازگشت به بارگاه سوم شبمانی کند، صبح روز سوم به سمت گوسفندسرا و سپس به پلور باز میگردند که بین 3 تا 4 ساعت زمان میبرد.
2. مسیر غربی (سیمرغ)
این مسیر کمی چالشبرانگیزتر است. مدت زمان صعود و برگشت معمولاً مشابه مسیر جنوبی است، اما به دلیل سختی بیشتر، ممکن است 1 روز اضافه نیاز باشد. مجموع زمان معمولاً بین 2 تا 4 روز طول میکشد.
3. مسیر شمال شرقی (تخت فریدون)
این مسیر به دلیل دشواریهای بیشتری که دارد، میتواند بین 2 تا 4 روز زمان ببرد. صعود از پناهگاه تخت فریدون به قله دماوند بسته به شرایط میتواند بین 7 تا 10 ساعت زمان ببرد.
4. مسیر شمالی (حاجی دلا)
این مسیر نیز یکی از دشوارترین مسیرهای دماوند است و زمان صعود و برگشت از آن بین 2 تا 4 روز متغیر است.
نتیجهگیری:
به طور کلی، صعود به قله دماوند از مسیرهای مختلف، بسته به مسیر انتخابی و شرایط کوهنوردان، معمولاً بین 2 تا 4 روز زمان میبرد.
چقدر این پست مفید بود؟
ستاره چپ بیشترین امتیاز
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد آرا: 196
تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
7 نظر در “راهنمای صعود به دماوند از مسیر جنوبی(آسانترین مسیر)”
بسیار عالی ممنون
درود بر شما ، توضیحات کامل و جامع
بسیار عالی، همیشه بر فراز باشید
حتما طوری برنامه ریزی کنید که راس ساعت ۶ صبح در گوسفند سرا باشید تا بتوانید قبل از ظهر به قله برسید و بعدظهر به بارگاه برگردید
عالی بود توضیحات شما
چقدر من از خوندن مطالب اقای جباریان در کانال و همچنین وبسایتشون لذت می برم. پاینده باشی نیکمرد…
سپاس از لطف و همراهی شما