هر علاقمند به دنیای کوهنوردی با نام کوکوچکا و اوربکو آشناست. کوهنوردانی که تاریخ کوهنوردی جهان را ورق زدند و صعودهایی به انجام رساندند که حتی بهترین ها نیز در آرزوی آنها هستند. اما در بین یرزی کوکوچکا و دنیس اوربکو کدام یک در کوهنوردی بهتر است. در ادامه به مقایسه این دو کوهنورد از نظر رزومه صعود می پردازیم.
فهرست مطالب
Toggleیرزی کوکوچکا
یرزی کوکوچکا(جرزی کوکوچکا) متولد ۱۹۴۸، لهستان، کاتویچ. آلپینیست و کوهنورد لهستانی که همواره از سوی کارشناسان کوهنوردی به عنوان یکی از بزرگترین کوهنوردان تاریخ شناخته میشود. در ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۷، او تبدیل به دومین انسانی شد که توانست ۱۴ قله هشت هزار متری جهان را صعود کند. اما این تنها دلیلی نیست که او را به عنوان یکی از اسطوره های کوهنوردی جهان می شناسند، بلکه روشیست که کوکوچکا برای صعود انتخاب کرده بود.
رزومه وی گیج کننده است. یرزی کوکوچکا تنها در مدت هشت سال به تمام ۱۴ قله ۸۰۰۰ متری جهان صعود کرد، از جمله صعود چهار قله در زمستان انجام شد. او از پیشگامان سبک آلپی بود و همه این مجموعه قلل را (به جز یک مورد) بدون اکسیژن کمی صعود کرد و البته ۱۰ صعود را از مسیر جدید به انجام رسانید.
کوکوچکا همه این کارها را با وجود فشار مالی زیاد، لوازم دسته دوم و با پولی که از طریق کار سخت و شلوغی های بازار سیاه در زادگاهش لهستان به دست آورده بود، انجام داد.
پیشنهاد ویژه موج کوه برای امروز!
-
ست ظروف کوهنوردی 10 پارچه مدل DS-308
نمره 3.67 از 5۱.۰۹۶.۰۰۰ تومان
دنیس اوربکو
دنیس اوربکو ، متولد ۲۹ جولای ۱۹۷۳ در قزاقستان می باشد. وی دارای ملیت روسی-لهستانی می باشد. وی پس از سقوط شوروی به تابعیت قزاقستان درآمده بود. پس از آن نیز شهروند لهستان شد.
اوربکو رزومه بسیار گسترده ای در کوهنوردی دارد. وی در سال 1999 توانست 5 قله پلنگ برفی را تنها در مدت زمان 43 روز طی کند. اوربکو سال ۲۰۰۶ برنده رقابت سرعت در صعود البروس با ثبت رکوردی جدید گردید،دنیس توانست از ایستگاه آزاو تا قله را در زمان ۳ ساعت و ۵۵ دقیقه و ۵۸ ثانیه طی کند. در سال ۲۰۰۹ او توانست هشتمین فردی باشد که تمامی ۸۰۰۰ متری ها را بدون اکسیژن صعود کرده است.
مقایسه دنیس اوربکو و یرزی کوکوچکا
مسیرهای جدید در 8000 متری ها
یرزی کوکوچکا در 10 قله 8000 متری مسیر جدید باز کرد که البته بیشتر این صعودها به سبک کپسوله انجام گرفت. سبک کپسوله به نوعی ترکیبی از روش سبکبار یا آلپی به همراه سبک کلاسیک و سنگین کوهنوردی می باشد.
در سوی دیگر دنیس اوربکو نیز در طول صعودهای خود 5 مسیر روی قلل هشت هزار متری گشوده است که از جمله شاخص ترین آنها می توان به صعود آلپی جبهه جنوب شرقی چوآیو اشاره کرد.
تعداد صعودها و استفاده از اکسیژن کمکی
دنیس اوربکو در مجموعه 26 بار روی قلل 8000 متری ایستاده است که همه صعودهای وی بدون اکسیژن کمکی بوده است. در مجموع دنیس اوربکو بیشترین تعداد صعود بدون اکسیژن کمکی را در بین کوهنوردان شرپا و غیرشرپا داراست.
در سوی دیگر یرزی کوکوچکا با مجموع 14 صعود به قلل هشت هزار متری به عنوان دومین انسان پس از رینهولد مسنر می باشد که به مجموع این کوه ها صعود کرده است. یرزی کوکوچکا سیزده صعود را بدون اکسیژن کمکی به انجام رسانید.
باشگاه ورزشی موج
صعودهای زمستانی در 8000 متری ها
یرزی کوکوچکا در مجموع به 4 قله 8000 متری در زمستان صعود کرد که البته از نظر برخی صاحب نظران سه قله از این چهار قله در زمستان واقعی نپال انجام گرفته است. او قلل دائولاگیری، چوآیو، کانگچنجونگا و آناپورنا را در زمستان صعود کرد.
در طرف دیگر دنیس اوربکو دو قله هشت هزار متری را در رزومه خود دارد. وی در سال 2009 به همراه سیمون مورو به ماکالو در زمستان صعود کرد. دیگر صعود وی به یک قله هشت هزار متری مربوط به صعود گاشربروم دو در زمستان به همراه سیمون مورو و کوری ریچاردز می شود. این اولین صعود یک هشت هزار متری در زمستان در منطقه قراقوروم بود.
صعودهای سرعتی در 8000 متری
دنیس اوربکو در سال 2001 توانست قله گاشربروم دو را در مدت زمان 7 ساعت و 30 دقیقه از ارتفاع 5800 متری صعود کند و در مدت زمان 4 ساعت نیز به ارتفاع 5800 متری بازگشت. وی در سال 2019 یک مسیر جدید در گاشربروم 2 در مدت 24 ساعت گشایش نمود. دنیس در سال 2022 توانست سه قله برودپیک، گاشربروم دو و کی2 را در مدت دو هفته صعود کند. از این بین دو قله برودپیک و گاشربروم دو را به صورت یکروزه صعود کرد. با این حساب تعداد صعودهای یکروزه اوربکو در 8000 متری ها به عدد 4 میرسد.
پیشنهاد ویژه موج کوه برای امروز!
-
عینک اوکلی مدل Gascan
نمره 4.00 از 5۹۹۷.۰۰۰ تومان
غیر از 8000 متری ها
رزومه این دو کوهنورد بی انتها تنها به قلل هشت هزار متری ختم نمی شود.
از دیگر صعودهای یرزی کوکوچکا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ۱۹۷۳ گشایش مسیر جدید در درو به همراه ویتک کورتیکا
- ۱۹۷۴ دیواره جنوبی دنالی در آلاسکا ، در این برنامه قدری سرمازده شد.
- ۱۹۷۵ مسیر جدید در دیواره شمالی گراندژوراسس.
- ۱۹۷۶ گشایش مسیر در کوه آوال در هندکش -۵۸۰۰ متر – انفرادی.
- ۱۹۷۶ صعود رخ جنوب شرقی کوه تز در هندوکش – ۷۰۱۵ متر.
- ۱۹۷۸ گشایش مسیر در تریچمیر – ۷۶۹۲ متر- به همراه پیوتروفسکی.
- ۱۹۷۸ اولین صعود بیندو غول زوم – ۶۳۴۰ متر.
- ۱۹۸۴ ماشربروم لا – ۵۳۶۴ متر – صعود انفرادی.
- ۱۹۸۷ یبوکالگان ری – ۷۳۶۵ متر – اولین صعود به قله – سبک آلپی.
از دیگر صعودهای دنیس اوربکو نیز می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- صعود به قله خانتنگری در 12 ساعت و 21 دقیقه
- صعود به پنج قله پلنگ برفی در 42 روز
- گشایش مسیر در قله پوبدا به نام دلار به همراه گانادی دروف (برنده کلنگ طلایی آسیا)
رزومه 8000 متری | کوکوچکا | اوربکو |
صعود | 14 | 26 |
بدون اکسیژن کمکی | 13 | 26 |
گشایش مسیر | 10 | 5 |
صعود یکروزه | 0 | 4 |
صعود زمستانی | 4 | 2 |
در جمع بندی باید گفت که یرزی کوکوچکا همواره یکی از بهترین کوهنوردان تاریخ است اما از طرف دیگر می توان دنیس اوربکو را به حق تنها کوهنورد فعال در سطح تراز یک تاریخ کوهنوردی جهان از ابتدا تا کنون دانست.
چقدر این پست مفید بود؟
ستاره چپ بیشترین امتیاز
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0
تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.